Počinju zimska sniženja

VIŠE IZ RUBRIKE

    Od sutra, 27. prosinca, počinju zimska sezonska sniženja. Trajat' će 60 dana, a očekuju se tri kruga padanja cijena.

    U prvom krugu sniženja, koje traje do polovice siječnja, popusti će iznositi između 20 i 30 posto, nakon toga se očekuju popusti i do 50 posto. Pred sam kraj veljače očekuje se da će cijene padati i do 70 posto. Sniženja se tradicionalno vežu uz povoljnije cijene odjeće i obuće koji se najviše prodaju, no građani na sniženju kupuju i namještaj, tehniku te različite sezonske proizvode poput zimska opreme i sezonskih dekoracija.

    Posebni oblici prodaje među kojima je i sezonsko sniženje u Hrvatskoj su regulirani Zakonom o zaštiti potrošača, koji definira pravila prodaje na taj način. Trgovac je dužan uvjete prodaje i oblike plaćanja istaknuti jasno, vidljivo i čitljivo prosječnom potrošaču. Dakle, sve što se tiče uvjeta prodaje mora biti transparentno istaknuto, uključujući i raspon sniženja.

    Tijekom sezonskog sniženja dodatno raste i online prodaja koja u našim i globalnim okvirima već niz godina ima pozitivne trendove. Podaci Eurostata pokazuju da je tijekom 2017. godine više od 60 posto građana Unije kupovalo online kanalima. U Hrvatskoj je ta brojka još uvijek dosta niža i kreće se oko 35 posto. (ma)