U planu su 174 edukativno-informativne aktivnosti, radionice školama i vrtićima, radijske i TV emisije i javne tribine za građane

Počinju edukacije za građane o gospodarenju otpadom

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ovo je najvažniji projekt ove godine u gradu Karlovcu, ocijenio je gradonačelnik Damir Mandić danas prilikom predstavljanja Projekt izobraznih-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom – Pametno odloži #BoljiKarlovacSloži.
  Kako je i ranije bilo najavljivano uz nove obveze u zbrinjavanju otpada prvi je korak edukacija građana kako smanjiti količine otada u svom kućanstvu, a potom i na odlagalištima, kao i zašto je to važno.
  - Projekt ima zadatak provedbu 174 izobrazno-informativne aktivnosti kojima se želi doprinijeti željenim pozitivnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom na duži rok. Svrha projekta je izgradnja svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, s posebnim naglaskom na četiri specifična cilja projekta, a to su sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovna uporaba predmeta. Na kraju cilj je smanjeno odlaganje otpada na odlagalištima. Ciljana skupina projekta su svi građani s posebnim naglaskom na žene, umirovljenike, odgojno-obrazovne institucije, turiste, djecu predškolske dobi i osnovnoškolce te poslovnu javnost, rekla je voditeljica projekta Martina Stojkić.
  Najavila je kako u ovoj godini slijede radionice po svim osnovnim školama, vrtićima, javne tribine za građane, natjecanja i predstave za djecu, obilježavanje značajnih datuma vezanih uz zaštitu okoliša, te veći broj edukativnih radijskih i TV emisija. U planu je tiskanje promotivnih materijala, koji će dijelom biti prilagođeni osobama s invaliditetom, pa će dio biti na Braillovom pismu kao i turistima te će biti na njemačkom, engleskom, korejskom i češkom jeziku, a TV emisije će imati prevoditelje za gluhe osobe.
  - Tvrtka Čistoća je i do sada održavala određene edukacije, a ovo sada je kvalitetan pomak u odnosu na dosadašnje i bit ćemo aktivno uključeni u sve projekte zajedno s Gradom. Pozivamo građane i sve ostale da se uključe na ove edukacije, kako bi što bolje mogli razvrstavati otpad , a i sama tvrtka Čistoća će biti na raspolaganju za sve informacije, naglasio je direktor Čistoće, Tomislav Polić podsjetivši da je krajnji cilj da se brdo na odlagalištu smanji.
  Gradonačelnik Mandić je istaknuo da je obaveza promišljati i u stvarnosti početi primjenjivati nove načine brige i okolišu.
  - Posebno je važno da ovo ne radimo zato što nam to nalaže Europska unija ili zato što je to rekao zakon, nego to radimo za sve nas koji danas živimo u Karlovcu, ali i za sve one koji će u Karlovcu živjet slijedećih, 10, 50, 100 godina, rekao je Mandić, dodavši da će se kroz ovaj projekt nastojati doći do svakog građanina Karlovca.
  - Važno je reći da nismo još postavili cijelu infrastrukturu za odvajanje, odnosno zbrinjavanje otpada, ali već sad postoji više do 100 zelenih otoka, postoji mobilno reciklažno dvorište, postoji reciklažno dvorište na Ilovcu, a 1. veljače ćemo potpisati ugovor za početak radova za reciklažno dvorište u Maloj Švarči. Znači već sad imamo određene mogućnosti da u svojim domovima krenemo s razdvajanjem otpada. U tom kontekstu neka godina koja je ispred nas stvarno bude godina gdje ćemo mijenjati navike. Znam da je to teško, ali to je ono što nas čeka. Ako ćemo govoriti u društvenom kontekstu ovo je najvažniji projekt 2019. godine u gradu Karlovcu, zaključio je gradonačelnik.
  Ukupna vrijednost projekta je 1.193.352,50 kuna, a EU ga sufinancira s 85 posto, odnosno s iznosom od 1.014.349,62 kuna. Grad Karlovac je za ovaj projekt povukao sredstva iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini u iznosu od 107.401,73 što znači da je sufinanciranje Grada oko 71.000 kuna. (kb)