Od 29. rujna do 1. listopada

Počinju 30. jaskanski Dani vina

VIŠE IZ RUBRIKE

U perivoju dvorca Erdödy

Posebna će poslastica za posjetitelje biti torta kojom će biti počašćeni svi posjetiteljii te će tako svi proslaviti 30 godina Dana vina

Od 29. rujna do 1. listopada u prekrasnom vinskom paviljonu u perivoju dvorca Erdödy posjetitelji će u vremenu od 16 pa sve do 2 sata iza ponoći uživati u ponudi 14 vinara, a to su Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, Stjepan Sirovica, Siniša Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember i Vinarija Kurtalj.

Kroz tri dana bit će organizirane brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice i one koji će to tek postati. Svi sudionici moći će degustirati vrhunska vina i o njima slušati od ponajboljih stručnjaka. Ulaznice za vinske radionice: https://grandtastingvinart.com/hr/radionice_i_ulaznice/

Za glazbeni su program zaduženi Neno Belan & Fiumens koji će publiku zabaviti u petak, 29. rujna, Matija Cvek & The Funkensteins  koji nam stižu u subotu, 30. rujna i Gazde koje će u nedjelju, 1. listopada s omiljenom publikom također proslaviti 30. rođendan.

Posebno će iznenađenje biti i Gastro predstavljanje Jaska na tanjuru koje je organizirano u suradnji s jaskanskim udruženjem obrtnika, a sudjeluju restorani Patron, Princess, K Lojzeku, Kuna, Ivančić, Šumski dvor, Hollyfood, Barbara, Repro eko, Planinarski dom Žitnica, Lenalux i Vinogradarska kuća Braje. Degustacija je za sve posjetitelje besplatna.

Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a djelić atmosfere i tradicije našega kraja svojim će nastupima prenijeti KUD-ovi i orkestri, čuvari običaja i kulture.

U nedjelju, 1. listopada, od 16 sati na glavnoj pozornici Dana vina započet će kulturno – umjetnički program pod nazivom „30 godina Dana vina“, a predstavit će se članice Zajednice kulturno – umjetničkih udruga grada Jastrebarskog.

Nastupaju puhački orkestri DVD - a Stankovo, Petrovina, Domagović i Gornji Desinec, Tamburaški orkestar Čabdin, Svetojanske mažoretkinje te KUD – ovi: KUD Okićka trešnja, Stankovo, KUD Umirovljenika Jastrebarsko, Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, KUD Desinec, Glazbena i folklorna sekcija Udruge umirovljenika Jastrebarsko i KUD “Lipa”, Slavetić.

Istoga dana, u 18 sati posebna će poslastica za posjetitelje biti torta kojom ćemo povodom 30 godina Dana vina počastiti posjetitelje.

Uz dobro vino ide i dobra hrana, a za ugostiteljski su dio zaduženi Malo gospodarstvo Kolarić, Grande Burger Coletti, Urban Gurman te jaskansko Udruženje obrtnika s tradicionalnom ponudom kolača.

Podsjetimo, tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a prvi „službeni“ Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi.

Organizatori Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Euroherc, Udruženje obrtnika Jastrebarsko, Go2Digital, Gospodari svjetla i Posao.hr