Dodjeljeni ugovori o sufinanciranju

Počinje obnova Presvetog Trojstva vrijedna gotovo 66 milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

Obnova baštine

Predstavnicima vjerskih zajednica i gradonačelnici Slunja Mirjani Puškarić danas su uručeni ugovori o sufinanciranju troškova sanacije objekata za štete nastale u potresu.

Radi se o zgradama koje su javne namjene i koje su bile kandidirane prema Fondu solidarnosti, preko Ministarstva kulture i medija. U svim tim objektima ostao je dio neprihvatljivih troškova koje će pokriti Županija iz svog proračuna.

-Mi danas govorimo o ugovorima koji su vrijedni oko dva milijuna i 558 tisuća kuna. U proračunu za 2022. godinu Karlovačke županije osigurano je za ovaj javni poziv šest milijuna kuna i to su prihodi županije od nacionalnih sredstava po Zakonu o obnovi, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Uz sve izazove koje nose sredstva koja se dodjeljuju preko Fonda solidarnosti, prije svega zbog kratkih rokova do kad moraju biti utrošena, županica je napomenula da je to prilika koja se nije smjela propustiti. Na poziv Ministarstva kulture i medija bilo je prijavljeno 17 objekata i odobreno je, do sada, 12, a radi se o sedam sakralnih i pet objekata javne namjene.

-Cilj nam je maksimalno iskoristiti sva sredstva Fonda solidarnosti koja su dobivena i za koji je rok realizacije lipanj 2023. godine. Ono što znamo je da će Mehanizam za otpornost i oporavak pokrivati nastavak radova, ovo je konstruktivna obnova znači da će biti radova i nakon nje. Međutim ono što moram istaknuti da je to povijesna prilika za ovo područje koje je potresom stradalo i da suradnjom koja je zadnjih mjeseci ostvarena možemo vjerovati da je to možemo realizirati i u okviru novaca i rokova koji su ugovoreni, rekla je između ostalog županica,.

Nakon podjele ugovora obišla je i crkvu Presvetog Trojstva koja je najveći projekt financiran preko Ministarstva kulture i medija.  Za obnovu je odobreno gotovo 65,8 milijuna kuna, a ostatak  neprihvaćenih troškova od 360 tisuća kuna pokrit će Županija. Čitav franjevački kompleks bit će obuhvaćen obnovom, najavio je župnik fra Krunoslav Albert.

-Odvijat će se obnova crkve, s bočnim kapelama, obnova našeg karlovačkog ljepotana ili manekena kako to Karlovčani od milja kažu, dakle cijelog zvonika i lukovice te franjevačkog samostana, a sve to ne bilo da nas zaista Ministarstvo kulture i medija nije prihvatilo, svjesni svega ovog kulturnog blaga odobrili nam zaista pozamašna sredstva.

Na natječaju su izabrani i izvođači radova, a to je zajednica ponuditelja u kojoj su tvrtke Hedom i Spektar gradnja.

Pred njima je zahtjevan posao, rekla je Sonja Kočevar iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

-Ono što je najkompliciranije kod ovog projekta je njegova slojevitost. U pripremnim radovima, tijekom ispitivanja i istraživanja, pokazali su nam se slojevi koji su vrijedni kao i ovi recentni, čak i vrjedniji. U bočnoj kapeli Antuna Padovanskog otkrili smo barokne oslike za koje nismo do sada znali i koji nam u konstruktivnoj obnovi predstavljaju određeni izazov, jer ih želimo sačuvati, rekla je Kočevar.