Prvi Karlovački

Počinje nova kazališna sezona u Gradskom kazalištu Zorin dom, trajat će od rujna do srpnja

Autor: Ivica Pilaković

15.09.2022

Karlovac

-Konačno smo dočekali da u novu sezonu krećemo bez određenih mjera i ograničenja, kako za naše glumce i djelatnike tako i za gledatelje, izjavila je ravnateljica Irena Božičević. Na početku najave programa i događanja koje publiku očekuju u Zorin domu ravnateljica je napravila određenu rekapitulaciju rada prošle sezone.

-Naše kazalište je, kaže Božičević, bilo domaćin i realizator 282 programa, posjetilo nas je 43 810 posjetitelja, profesionalni ansambl imao je 122 izvedbe, gostovao je na sedam festivala u zemlji i inozemstvu. U Zorin domu je gostovalo 47 predstava za djecu i odrasle, Baletni studio realizirao je 12 predstava, Dramski četiri, PHPD Zora imao je sedam nastupa, a Zorice 13. Isto tako realizirano je 20 gostujućih koncerata, dvije izložbe, a bili smo domaćini 45 programa plesnih edicija, promocija, svečanih akademija i raznih sajmova.

Što se tiče manifestacija, realizirali su po deveti put Karlovački kazališni festival, popularni KAKAFE, Dane Georgija Para, 27. studenog je proslavljen Dan Zorin doma, zatim je održana Noć kazališta, obilježili su 50-tu izvedbu predstave „Korak po korak do čiste planete“ i po prvi put organizirali – InPuT Fest- Međunarodni lutkarski festival. A što se tiče ove godine, ona im je u punom smislu slavljenička.

U 2022. godini obilježit ćemo značajne obljetnice i to 130. godina Zorin doma, 70. godina Dramskog i Baletnog studija i 10. godina lutkarstva. Za 70-godišnjicu Dramskog studija priprema se mjuzikl „Pepeljuga“ u režiji Sanje Hrnjak. Baletni studio priprema premjernu predstavu „Maca papučarica“, za koju koreografiju potpisuje Martina Marečić, rekla je ravnateljica Božićević.

Isto tako profesionalni ansambl u ovoj će se sezoni predstaviti s tri nove predstave te će opet na daske vratiti „Kaos iz kulisa“.

Nova kazališna sezona počinje već sutra, u petak, i to popularnom predstavom “Karlstadt Kunst Cabaret” u izvedbi Karlovačkih pelivana. Subota je kao i obično rezervirana za vikend matineje pa je ove subote na repertoaru vrlo popularna predstava „Bzz Bzz“ za koju je tekst napisala Petra Cicvarić.

Idući tjedan, u utorak PHPD Zora gostuje u Zagrebu, a očekuje ih gostovanje u Poreču i Vrsaru. A za sve ljubitelje kazališta i stalnu publiku u listopadu je već prva premijera predstave „Bez trećega“, na tekst Milana Begovića, u režiji Želimira Mesarića i izvedbi glumaca Dramskog studija Zorin doma.

-Veliki jubilej, 130-ta godišnjica Kazališta bit će obilježena u studenom i to trodnevnim slavljem. Bit će tu izložba poštanskih maraka i razglednica na temu Zorin doma, zatim će javnosti biti predstavljena Monografija o kazalištu, premjera predstave „Maca papučarica“, mjuzikl dječjeg zbora Zorice i profesionalnih glumaca „Mala tajna“ i vrhunski koncert Zore i gostiju, najavila je ravnateljica.

Zaključno, ravnateljica Božičević je rekla da je ovo tek najava manjeg dijela prebogatog programa te je pozvala posjetitelje da detaljnije informacije potraže na njihovoj web stranici i društvenim mrežama.

Foto: Igor Čepurkovski