Prvi Karlovački

Počinje konačno rješavanje problema stanovnika nizvodno od HE Lešće

02.09.2019

Županija

Đuroković: Nizvodno  od HE Lešće gradit će se kompenzacijska vodna građevina – akumulacija koja će ublažiti ispuštanje velikih količina voda

Karlovačka županija, Hrvatske vode i HEP – Proizvodnja  danas su potpisali Sporazum o partnerstvu na projektu „Poboljšanje vodnog režima uslijed rada hidroelektrane Lešće na Donjoj Dobri, nizvodno od HE Lešće te priprema podloga i izrada tehničkih rješenja za trajno poboljšanje vodnog režima“. Potpisivanju je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ovim Sporazumom kreirat će se podloga za izradu analitičkih podloga koje će poslužiti za kasnije akcije, prije svega po pitanju učinaka HE Lešće koja prije svega muči stanovnike Karlovačke županije. Siguran sam da će HEP – Proizvodnja i Hrvatske vode u suradnji s Karlovačkom županijom iznaći rješenja kako bi učinci funkcioniranja djelovanja HE Lešće na  okoliš pa onda i na stanovnike bili što manji.

Sporazum slijedi odluke Vlade Republike Hrvatske sa sjednice održane u prosincu prošle godine u Karlovcu, kako bi pokušali u što većoj mjeri ublažiti i one neke negativne efekte HE Lešće koji ima utjecaj na nizvodno područje, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i nastavio.

Na ovaj način istražit ćemo kako smanjiti eroziju, smanjiti oscilacije unutar vodotoka, a odabrano je jedno rješenje kao optimalno da se nizvodno napravi kompenzacijska vodna građevina – akumulacija koja će ublažiti ispuštanje velikih količina voda u određenom trenutku na nizvodnom području. Upravo ta kompenzacijska građevina trebala bi smanjiti brzine, erozivne procese, mutnoću i pomoći vraćanju vodotoka u što prirodnije stanje kakvo je nekada bilo. Naravno, radit će se koordinirano od strane HEP-a, da se poduzme   projektiranje i zapravo zajednička koordinacija  pripreme jednog takvog važnog objekta, a nesumnjivo  partner će nam biti Karlovačka županija koja je izrazila svoje interese da pokušamo u što većoj mjeri zaštiti okoliš i prirodu.

Kompenzacijska građevina već je prethodno definirana kao moguća određenom dokumentacijom, ali nikada detaljno do te mjere da bi iz nje mogli proizaći određeni troškovnici.

S obzirom na utjecaj mi ćemo sada zanoviti izradu optimalizacije, znači izradu studije izvedivosti, isplativosti svega i njenog najvećeg mogućeg djelovanja na zaštitu prirode i nakon toga naručiti odgovarajuće projekte. Ovo je jedan početak ozbiljnog rada, ali pretpostavljam u idućih nekoliko godina da bi mogli isprojektirati doći do kvalitetnog rješenja i konačno pokrenuti investiciju kompenzacijske nizvodne građevine, istaknuo je Đuroković.

Direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec kaže da su već u projekt zagazili imenujući operativni  tim kojem je zadatak da razmotri sva moguća rješenja i dodaje.

Jedno od rješenja je već spomenuto, no  moguće je da tehničko rješenje bude još jedan objekt koji bi proizvodio električnu energiju. Za ono za što se dogovorimo da je optimalno rješenje, tada  se treba doći do studije ekonomske isplativosti. Na kraju ćemo odabrati najbolje rješenje i  znati koliko to košta. U ovom trenutku je to prerano reći.

Župan Damir Jelić je zaključno poručio.

S dosadašnjim ulaganjima od 15-tak milijuna kuna što HEP-a što Hrvatskih voda nismo riješili uzrok, nego samo posljedice. Ova ekspertna skupina treba riješiti uzrok svih  problema, kako se ne bi ulagao novac koji po dobro znanoj staroj poslovici kaže  „pokrpate jednu rupu, a stvara se neka nova“.

Na sastanku je također predstavljena aktualna situacija na projektu sustava zaštite od poplava karlovačkog i sisačkog područja s nositeljima, ciljevima i dinamikom rada na projektu. Predstavljeni su i rezultati i aktualno stanje zaštite od poplava ogulinskog područja gdje se posao izvlaštenja po tzv. ogulinskom modelu, promoviranog od Karlovačke županije, primakao kraju te je o 799 čestica do sada rješeno njih 764 pa je potrebno riješiti još 35 čestica.

Razgovaralo se također i o “Analizi uzroka povećanja otjecanja i mutnoće voda na slivovima rijeke Mrežnice i Korane” s prijedlogom projektnog zadatka i prijedlozima daljnjih aktivnosti. Formiran je projektni tim koji će se baviti ovom problematikom te napravljen projektni zadatak, a u planu je i raspisivanje natječaja za izradu stručne studije.

Bilo je riječi i o radovima na Aglomeraciji Karlovac-Duga Resa te Aglomeraciji Plitvičkih jezera. Pohvaljen je kvalitetan rad na Aglomeraciji Karlovac-Duga Resa za koju bi se tijekom 11. mjeseca mogao potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Govorilo se još o koncepcijskim rješenjima vodoopskrbe sustava Plitvičkih jezera i južnih djelova Karlovačke županije (općina Rakovica). Očekuje se da će uskoro biti završeno kompletno izvješće s analizom koje bi trebalo ponuditi optimalno rješenje vodoopskrbe ovog područja. (m.m.)

Foto: i.č.