Prvi Karlovački

Počinje gradnja protupoplavnog nasipa na Korani i Mrežnici

30.09.2019

Karlovac

Nasipi će biti izgrađeni na području najugroženijih karlovačkih naselja, Logorišta, Male Švarče i Turnja. Vrijednost investicije je 44,4 milijuna kuna.

Svečano obilježavanje početka radova na gradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane u Karlovcu, bit će u utorak, 1.listopada, Logorištu.

Svečanost će svojim prisustvom uveličati ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nasipi će biti izgrađeni na području najugroženijih karlovačkih naselja, Logorišta, Male Švarče i Turnja. Vrijednost investicije je 44,4 milijuna kuna.

Izgradnja ovog nasipa predstavlja dio „Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe – karlovačko i sisačko područje“ čija je ukupna vrijednost procijenjena na 900 milijuna kuna od čega se na karlovačko područje odnosi 670 milijuna, a na sisačko 230 milijuna kuna.

Za „Projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe – karlovačko i sisačko područje“ Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 6. prosinca 2018. donijela je odluku o proglašenju projekta strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Također, za bržu pripremu i provedbu projekta, Hrvatski sabor je na sjednici 14. prosinca 2018. donio Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe koji je stupio na snagu 4. siječnja 2019. godine.

Otvorenje radova planira se za 12 sati, a pola sata nakon bit će predstavljen izvještaj o stanju tzv. box barijera u Logorištu. (rb)