Prvi Karlovački

Počinje gradnja novog vrtića Mahično

16.08.2019

Karlovac

Kad završe rekonstrukcije i obnove vrtićkih zgrada otvara se mogućnost snižavanja cijene vrtića, najavio je gradonačelnik Mandić

Novih 50 mjesta u vrtićima bit će osigurano gradnjom vrtića u Mahičnom , kako je rečeno danas na konferenciji za novinare sazvanoj povodom potpisivanja ugovora o gradnji.
Izvođač radova je tvrtka Gips mont iz Karlovca, a kako je vlasnik tvrtke Stipo Adžaga obećao izvođač je poštivati ugovorene rokove. Što znači da bi građevinski radovi, izgradnje objekta i uređenja okoliša trebali biti završeni do veljače iduće godine.
Vrtić Mahično sufinanciran je sredstvima europskih fondova. Naziv projekta je Dječji vrtić i jaslice Mahično „Za dječji osmjeh“, a nositelj je Grad Karlovac. Vrijednost projekta je 5,7 milijuna kuna. Iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. osigurano je bespovratnih 4,5 milijuna kuna, a Grad sudjeluje u projektu s oko 1,2 milijuna kuna. Bit će uređeno 1.828 metara kvadratnih površine za potrebe provođenja predškolskog odgoja, a sama zgrada vrtića imat će 565 kvadrata.
Vrtić će biti u sklopu gradske ustanove Dječji vrtić „Četiri rijeke“. Ravnateljica Bernarda Vuksan je rekla da se već nekoliko godina u Mahičnom provode programi predškole i igraonice.
Tu će biti tri skupine, dvije skupine jasličke, jedna skupina vrtićke dobi. Kontinuirano provodimo program predškole i program opće igraonice za djecu od tri do pet godina na vom području tako da se sad radujemo jednom novom i većem prostru i mogućnosti da veći broj djece bude smješten u novi objekt, a očekujemo 45 do 50 djece, najavila je Vuksan.
Gradska je uprava od 2012. krenula sa strategijom ulaganja u obnovu i rekonstrukciju gradskih vrtića, a početkom gradnje novog vrtića u Mahičnom ulaze u zadnju trećinu planiranog, rekao je između ostalog gradonačelnik Damir Mandić. Osim materijalnih ulaganja u vrtiće Mandić je podsjetio da se povećao i broj zaposlenih.
Ovdje će biti zaposleno šest novih odgajateljica. Kad govorimo o ulaganjima u vrtiće obično govorimo o materijalnom, ali moramo naglasiti da smo u zadnjih dvije ili tri godine skoro 20 novih odgajateljica primili u naše vrtiće, dodao je Mandić.
No, ono što bi trebalo razveseliti roditelje čija djeca idu u vrtić je mogućnost smanjenja cijene, kako je najavio gradonačelnik.
Kad završimo ova materijalna ulaganja i mi smo svjesni da je cijena vrtića u gradu Karlovcu zbog toga prilično visoka, mi ćemo onda imati prostora za jedno ozbiljno razmišljanje da cijenu vrtića spustimo. Slijedeći korak je da taj trošak ne bude za roditelje opterećujući, poručio je Mandić. (kb)
Foto: Igor Čepurkovski