Ovim projektom unaprijedit će se stanje u lokalnoj zajednici, a posebno će se popraviti kvaliteta boravka učenika, djelatnika i korisnika u ovoj školi, istaknuo voditelj projekta Robert Vodopić

Počinje energetska obnova zgrade Osnovne škole Braća Seljan

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački gradonačelnik Damir Mandić danas je izvođaču radova uručio ugovor o  početku radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Braća Seljan, na adresi Domobranska 2. Ukupna vrijednost ove investicije je dva milijuna i 740 tisuća kuna, dok ga Europska unija bespovratno sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od milijun i 451 tisuću kuna, s tim da je vrijednost prihvatljivih troškova  dva milijuna i 380 tisuća kuna. Ostatak sredstava osigurao je Grad Karlovac u svom proračunu. Projekt bi trebao završiti do ožujka 2021.godine.

  -Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije korištenjem mjera energetske učinkovitosti. Energetska obnova će unaprijediti energetski razred građevine sa D na B kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 69,99 posto na godišnjoj razini  i postići godišnje smanjenje toplinske energije za grijanje, energetsku uštedu od 146 tisuća i 545 kilovatsati godišnje. Ovim projektom unaprijedit će se stanje u lokalnoj zajednici, a posebno će se popraviti kvaliteta boravka učenika, djelatnika i korisnika u ovoj školi. Projektom je predviđena izvedba toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa prema negrijanom prostoru, zamjena dijela vanjske stolarije, zamjena postojećih fluorescentnih rasvjetnih tijela koje će se izvesti u LED žaruljama i zamjena radijatorskih ventila, izvijestio je voditelj projekta Robert Vodopić.

  -Izuzetno smo zadovoljni što počinje proces energetske obnove ovog drugog dijela naše škole jer mnogi, posebice mlađi, ne znaju da ovaj dio gdje se nalaze učenici i profesori  MIOŠ-a od 1998. godine, polako ali sigurno se počinje vraćati Osnovnoj školi Braća Seljan. Samom energetskom obnovom poboljšat će se kvaliteta rada, uštedjet će se na energentima, a ono što nas posebno veseli je to što smo ove školske godine prešli na rad u jednoj smjeni. Planiramo kabinetsku nastavu, riješit  će se i problem  buke, budući je škola u centru grada, ukratko ovo za našu školu znači jako puno, izjavila je ravnateljica škole Jasmina Budinski.

  Gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo da je prelaskom škole na rad u jednoj smjeni, škola postaje na svoj način atraktivna, pogotovo jer se otvara i mogućnost rada više grupa produženog boravka.

  -Što se tiče same energetske obnove, valja naglasiti da je ovo jedan projekt gdje smo se uskladili s MIOŠ-om, odnosno Karlovačkom županijom koja je za tu školu osigurala prostor na Gazi. MIOŠ će iz ovih gradskih prostora u rujnu preći na Gazu, tako da oni ostaju u potpunosti na raspolaganju školi Braća Seljan. S obzirom pak na veličine učionica, jedan dio njih, bit će osiguran za aktivnosti udruga koje imaju veći broj članova za njihove probe tako da ovim projektom dobivamo i tu jednu dodanu vrijednost. 2018. godine Osnovna škola Banija započela je raditi u jednoj smjeni, godinu poslije tako je počela raditi škola Braća Seljani, a gotovo je sigurno da će 2020. u jednu smjenu preći i Osnovna škola Dragojla Jarnević. U ovom trenutku smo u izradi mreže škola koju ćemo uskoro prezentirati i javnosti. Naravno moramo biti svjesni i činjenice da prelazak na rad u jednoj smjeni nije samo razlog povećanja prostora, nego i to da se broj učenika ne povećava. Stoga nam je prostor škole Braća Seljan jako bitan i u slučaju povećanja broja učenika, čemu se nadamo i što priželjkujemo. Vjerujem da će radovi biti odrađeni u roku i kvalitetno te mislim da ćemo i u onom vizualnom dijelu u ovom dijelu  grada,  imati malo reprezentativniju fasadu, rekao je gradonačelnik Damir Mandić. (m.m.)

  Foto: i.č.