Početna konferencija projekta „Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povodom potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i početka provedbe projekta „Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1“ danas je održana konferencija za novinare u Gradskoj upravi.

  Projekt financira Island, Lihtenštajn i Norveška putem bespovratnih sredstava EGP-a za razdoblje od 2014. do 2921. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.
  -GeotermiKA je uz pomoć Grada Karlovca u siječnju ove godine prijavila navedeni projekt, a čiji je opći cilj razvoj pilot projekta s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije iz geotermalnih izvora na području grada Karlovca. Specifični cilj projekta je uređenje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje bušotine KAGT-1, što će približiti grad Karlovac povećanoj proizvodnji energije iz geotermalne energije i instalirati kapacitete za korištenje energije iz geotermalnih izvora. Realizacijom ovog specifičnog cilja GeotermiKA će ostvariti sve preduvjete za izradu istražne bušotine geotermalne vode Karlovac GT-1 (KaGT-1) za koje će se u budućnosti pronaći izvori financiranja. Projektom će se također ostvariti bilateralna suradnja s državom donatorom, Islandom, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije i stvoriti temelji za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte. Uvođenje obnovljivih izvora energije pridonijet će sigurnosti i diversifikaciji energetske opskrbe grada, povećat će se udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora i omogućiti uspješna transformacija grada u ekološki održivo područje. Projekt se provodi pod motom „Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu, istaknuo je voditelj projekta Robert Vodopić.

  Direktor tvrtke GeotermiKA, Vlatko Kovačić između ostalog rekao je kako je Grad Karlovac do sada uložio nešto više od dva milijuna kuna za potrebnu dokumentaciju.

  -Početkom kolovoza smo od Ministarstva prostornog uređenja dobili lokacijsku dozvolu što je preduvjet za građenje na prostoru istražne bušotine. Još je u tijeku postupak pred Ministarstvom gospodarstva za naftno rudarski projekt koji očekujemo da će se tijekom listopada riješiti i onda će biti stvoreni preduvjeti za same građevinske radove. Nama sada predstoji izrada dokumentacije za nadmetanje, objava javnog poziva, ugovaranje sa izvođačem radova na lokaciji istražne bušotine i sama gradnja. Nakon što su nam sredstva odobrena, očekujemo i da će se otvoriti prilika za financiranje i nastavak radova, dakle izradu same istražne bušotine, njeno testiranje i kasnije same eksploatacije, izjavio je Kovačić.

  Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako valja biti svjestan da smo još uvijek „u papirima“.

  -S te strane, mogu reći da sam zadovoljan gdje smo stigli s tim papirima jer Grad Karlovac, odnosno tvrtka GeotermiKA i prema nacionalnoj razini pokazuje se da smo brži nego što nas država može pratiti u nekim stvarima, naveo je.

  Kazao je i kako je obnova vrelovoda iz ITU mehanizma jednim dijelom vezana za geotermu, te je uvjet da se u roku od tri godine čak počne raditi na određenim prilagodbama za prihvat geotermalne energije. Istaknuo je i kako je moguće realizirati projekt geoterme, te kako u tom kontekstu i Gradska uprava, GeotermiKA i Gradska toplana rade zaista intenzivno i dobro i da su na dobrom putu.

  Gradonačelnik je kazao kako je osnovni izazov osigurati sredstva za realizaciju projekta.

  -Mi nemamo vlastita sredstva da bi realizirali priču geoterme u gradu Karlovcu i moramo ih pronaći izvan Gradskog proračuna, istaknuo je Mandić, ali izrazio je nadu da će sva ta gibanja koja se tiču nove financijske perspektive otvoriti određene prostore i da  kada se dogodi ta prilika da će biti spremni.

  Rekao je kako je za njih u Gradu Karlovcu u ovom trenutku grijanje bit cijele priče.

  -Naš konačni cilj je da se naš grad u potpunosti grije na obnovljive izvore energije, poručio je.

  Istaknuo je i kako bi prema nekim preliminarnim podacima trebalo gotovo pet milijuna eura ili oko 40 milijuna kuna za bušotinu, a čitav projekt bi koštao bi više od 20 milijuna eura.

  Nositelj projekta je GeotermiKA, a partneri na projektu su  Grad Karlovac i ISOR Island. Vrijeme provedbe projekta je od 24. svibnja 2022. do 24. veljače 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.686.584,60 kuna ili 754.734,70 EUR, dok je udio bespovratnih sredstava 66,81 posto ili 3.799.410,64 kuna ili 504.268,45 EUR. Vlastito sufinanciranje je 1,887.137,96 kuna ili 250.466,25 EUR.