U sklopu projekta bit će nabavljen novi moderno opremljen bibliobus

Početna konferencija EU projekta „Čitanje je važno, uključuje nas snažno”

VIŠE IZ RUBRIKE

    Početna konferencija EU projekta „Čitanje je važno, uključuje nas snažno” održana je danas u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“.

    -Za ovaj projekt važna je želja da svi stanovnici grada Karlovca i Karlovačke županije imaju jednaku priliku da do njih dođe i materijal i knjiga i kulturna događanja koja naša knjižnica obavlja. To ćemo postići upravo nabavom novog bibliobusa kako bi i ruralna područja bila potaknuta i da se više čita i da imaju svi jednak pristup informacijama. U sklopu projekta predviđeno je 25 radionica koje će se održavati na području cijele Karlovačke županije i na tim radionicama sudjelovat će ciljane skupine, a to su osobe starije od 54 godine, zatim djeca i mladi do 25 godina i osobe sa invaliditetom. Radionice će obuhvaćati čitateljske klubove, debatne klubove, kvizačke radionice po školama, književne susrete…, istaknula je Anita Malkoč Bišćan, voditeljica projekta.

    Ravnateljica knjižnice, Jasmina Milovčić rekla je kako je pokretna knjižnica odnosno bibliobus vrlo važan segment knjižničarstva koji je prisutan u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ od 1911. godine. Upravo je 2021. godina kada obilježavamo 110 godina usluge pokretne knjižnice kada je kočija u sanduku prevozila knjige na zahtjev stanovnika.

    -Danas imamo dva vozila koja obuhvaćaju cijelu Karlovačku županiju sa 77 stajališta. U bibliobusnu službu uključeno je gotovo dvije tisuće članova i od iznimnog je značaja da knjiga upravo na taj način dolazi do svih dijelova naše županije, od Vivodine, preko karlovačke okolice do krajnjih točaka, a to su Cetingrad i Drežnik Grad. Što se tiče novog bibliobusa, dinamika će ostati ista, dakle tih 77 stajališta koja se obilaze svakih 14 dana, ali on će biti moderno opremljen, s multimedijom, društvenim igrama, bit će mogućnost korištenja interneta što do sada nismo imali, dakle jedna informatička oprema koju do sada nije bilo moguće uključiti u službu što će pridonijeti puno kvalitetnijoj usluzi. Važno u projektu je i što ćemo prvi put dobiti mogućnost našu uslugu pružiti i invalidnim osobama jer će u sastavu bibliobusa biti pokretna rampa gdje će invalidi s invalidskim kolicima moći ući i odabrati si željenu građu, istaknula je Milovčić.

    Nositelj projekta je Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić" Karlovac, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda kroz Javni poziv „Čitanjem do uključivog društva" u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Iznos sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85 %, odnosno 2.998.900,57 kn, a sredstva Ministarstva kulture i medija RH iznose 15 %, odnosno 529.217,75 kn, odnosno ukupna vrijednost projekta je 3.528.118,32 kuna. Provodi se u partnerstvu s Gradom Karlovcem i Udrugom Carpe Diem iz Karlovca u razdoblju od 24 mjeseca, odnosno do 16. rujna 2023. godine.