Glazbena škola Karlovac

Početak proljeća uz Noć glazbe J. S. Bacha

VIŠE IZ RUBRIKE

Klasika

Od jutarnjih sati puštat će se Bachova glazba s balkona Glazbene škole, poslijepodne i navečer slijedi šest koncerata

Glazbena škola Karlovac već devetu godinu zaredom organizira Noć glazbe koja će biti održana u utorak 21. ožujka.  Ovom se manifestacijom slavi i dočekuje rođendan Johanna Sebastiana Bacha pri čemu se izvode skladbe isključivo tog čuvenog skladatelja, najavila je pedagoginja Glazbene škole Jelena Božičević.

Projekt je nastao s idejom da se educira publika u području klasične glazbe, veće vidljivosti i važnosti umjetničkog obrazovanja u kulturnim i kreativnim industrijama.

-Bachova je glazba izabrana jer osim u svom izvornom obliku odlično podnosi i moderne obrade i tako je privlačnija publici koja u svakodnevnom životu i okruženju rijetko ili nikada prakticira slušanje klasične glazbe. Od sami  početka smo imali odličnu podršku publike, rekla je Božičević.

Glazbena je škola pokrenula i platformu na kojoj se mogu online pogledati snimke koncerata u sklopu Noći glazbe od 2017. do prošle godine i još pregršt informacija o projektu i samom skladatelju.

-Krenut ćemo u poslijepodnevnim satima. Prvo će Bachovu glazbu izvoditi najmlađu učenici, pa malo stariji, pa srednjoškolci, a onda slijedi završni koncert kojim ćemo počastiti Karlovčane, istaknula je pedagoginja.

Na koncertima ukupno će nastupiti više od stotinu izvođača te će biti izvedeno preko devedeset originalnih kompozicija Johanna Sebastiana Bacha, ali i mnoge obrade njegovih skladbi. Uz sadašnje i bivše učenike i nastavnike karlovačke glazbene škole nastupit će i brojni gosti napomenula je pročelnica Klavirskog odjela Marjana Pajić.

-Imat ćemo goste iz šest srednjih glazbenih škola iz Hrvatske. To su Glazbena škola Jastrebarsko, Glazbena škola Varaždin, Šibenik,  glazbene škole Zlatka Balokovića i Pavla Markovca iz Zagreba i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke. Nastojimo svake godine pozvati druge gradove i druge izvođače kako bi bilo što raznovrsnije, rekla je Pajić.

Bit će održano šest koncerata, a program počinje u 16 sati i svaki sat vremena počinje novi koncert.

-Kao šlag na kraju je koncert profesora u 20.30 sati, a kao zadnji izvođač nastupit će renomirani profesor slavni ukrajinski violinist, pedagog i dirigent Orest Shourgot, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i koncert-majstor Zagrebačke filharmonije. On je i prošle godine bio naš gost, najavila je Marijana Pajić.

Za vrijeme održavanja koncerata zgrada Glazbene škole Karlovac bit će prigodno osvijetljena, a od 9 sati ujutro će s balkona zgrade svirati Bachova glazba. Svi koncerti i programi su besplatni.

Podršku u ovom projektu daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Karlovačka županija. Pročelnica za školstvo Marija Šćulac naglasila je da su u Županiji ponosni na postignuća Glazbene škole koja kontinuirano uvodi nove sadržaje i unapređuje svoj rad. Stoga je pozvala građane da dođu u utorak u Glazbenu školu i uživaju u programu koji su učenici i nastavnici pripremili u Noći glazbe.