Aglomeracija Karlovac - Duga Resa

Počeo probni rad solarne sušionice mulja na pročistaču otpadnih voda u Gornjem Mekušju

VIŠE IZ RUBRIKE

Zbrinjavanje mulja

Karlovac je prvi u zemlji dobio EU projekt pročistača otpadnih voda, a prvi u zemlji ima i postrojenje za solarno sušenje mulja.

Započeo je probni rad solarne sušionice mulja na pročistaču otpadnih voda u Gornjem Mekušju.

-Solarnim sušenjem mulja smanjit ćemo njegov volumen za 3,6 puta, odnosno sa sadašnjih 25% suhe tvari dobit će se 90 %. Znatnim smanjenjem volumena mulja, smanjit će se i  trošak njegova zbrinjavanja. Postrojenje se sastoji od dvije hale, svaka dimenzija 84×12 m, ugrađeno je dodatno podno grijanje, a hale su "presvučene" folijom kakvu ima primjerice Alianz arena. Radovi su vrijedni 15,2 milijuna kn, a za izvedbu su zaslužni Montmontaža Zavartek-Zagreb i karlovačka Niskogradnja. Ovo je dodatni korak u održivom upravljanju i zbrinjavanju mulja koji nastaje kao nusprodukt pročišćavanja otpadnih voda. Karlovac je svoj put ka "sretnim" rijekama i okolišu započeo prije više od desetljeća, opet među prvima, kada je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda napravio prve "korake". Do danas je ovaj saveznik  očuvanja naših bisera-rijeka i okoliša pročistio preko 70 milijuna kubika otpadnih voda, poručuju iz Vodovoda i kanalizacije.

Tom prigodom pročistač su obišli gradonačelnik Damir Mandić,  direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica, Ivan Klokočki, voditelj Jedinice za provedbu projekta i Dario Štefanac, voditelj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Inače, Karlovac je prvi u zemlji dobio EU projekt za pročistač otpadnih voda, a baš nedaleko tog pročistača, prvi u zemlji ima i ovakvo postrojenje za solarno sušenje mulja. I to zahvaljujući EU projektu Aglomeracija Karlovac – Duga Resa, što je ustvari nastavak ISPA-e i pročistača.