Cilj je da tamošnji prostor postane primjereno uređen i siguran za građane, a u sklopu uređenja bit će srušeno 47 stabala, 16 statički nestabilnih objekata, uklonjena ograda i živica....

Počeli radovi na uređenju okoliša bivše vojarne Luščić

VIŠE IZ RUBRIKE

  Započeli su radovi na uređenju okoliša bivše vojarne Luščić.

  Podsjetimo, nakon što je 6. prosinca prošle godine Vlada Republike Hrvatske darovala Gradu Karlovcu dvije trećine prostora vojarne, gradonačelnik Damir Mandić formirao je povjerenstvo kojemu je glavni zadatak da tamošnji prostor postane primjereno uređen i siguran za građane.

  Zamjenik gradonačelnika i predsjednik navedenog povjerenstva, Ivan Mrzljak rekao je kako su donijeli zaključak da će ukloniti i živice i ograde i inkomporirati taj prostor u prostor gradske četvrti. Unutar vojarne ima dosta osušenih stabala koja će biti srušena, a bit će srušeno i 16-ak objekata koji nisu niti statički stabilni, niti upotrebljivi za daljnje korištenje. Nadalje, šest objekata je zauzeto od strane Karlovačke sportske zajednice i udruga, dok četiri objekta namjeravaju ostaviti kao skladišta. Naglasio je i kako su djelatnici tvrtke Vodovod i kanalizacija pregledali instalacije, te je zaključeno kako je potrebno sanirati više od 130 revizijskih okana, te očistiti više od dva kilometra kanalizacije i riješiti slivničke rešetke kako bi čitav prostor što se tiče oborinskih voda bio siguran.

  Direktor tvrtke Zelenilo, Tomislav Vukelić kazao je kako se na području vojarne nalazi oko 300 stabala, od čega je za 48 stabala predviđeno podizanje krošnje, te uklanjanje zaraženih, suhih i polomljenih grana, dok je prema odluci stručnog povjerenstva potrebno srušiti 47 stabala zbog zaraze, oštećenja, odumiranja i sušenja, a što predstavlja 15 posto od ukupne količine stabala. Naglasio je i kako će biti potrebno srušiti 800 metara žičane ograde oko vojarne koja je obrasla u živicu, a kako bi prostor bio siguran za daljnju uporabu.

  Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako prostor bivše vojarne kao vrlo vrijedan ulazi u kategoriju prostora za koji je potrebno izraditi urbanistički plan.

  Naveo je kako su na razini Gradske uprave već pokrenuli proces javne nabave za prijavu za europski natječaj kojega provodi Europan Hrvatska na kojega će se prijaviti polovicom ožujka kada bude otvoren. S obzirom da je dobiveni prostor predviđen isključivo za javne sadržaje, naveo je kako je namjera njegovu vrijednost pokazati i šire, odnosno i izvan Karlovca.

  -Priroda ovog natječaja je u tome da će mladi arhitekti iz Europe i Hrvatske naravno imati mogućnost odraditi projektni zadatak, odnosno idejno rješenje što bi se na ovom prostoru moglo izgraditi, odnosno kako ga urediti. Mislim da je to ona jedna dodana vrijednost, a nakon što oni to odrade ići će izrada urbanističkog plana uređenja i tu nam je posebno važno da prostor  bivše vojarne Luščić bude jedan od razvojnih potencijala grada Karlovca, istaknuo je Mandić.

  Radove na uređenju koje je planirano završiti do mjeseca svibnja izvodit će djelatnici tvrtki Zelenilo, Čistoća i Vodovod i kanalizacija, a za tu namjenu osigurano je tri milijuna kuna iz Gradskog proračuna. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski