Karlovačka županija

Počeli e-upisi u prve razrede osnovnih škola

VIŠE IZ RUBRIKE

  Otvorene prijave

  Upisi u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. provode se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

  Prijave za redovni upis otvorene su danas, 22. veljače, a kako je pojasnila županijska pročelnica Upravnog odjela za školstvo, Marija Šćulac, roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

  U sustavu će, kako je navela, roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

  Šćulac je rekla i kako su prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama otvorene već ranije, od 1. veljače pa do 31. ožujka ove godine.

  Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole od 22. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine, roditelji će moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole.

  S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

  Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

  Očekuje se da će u škole u Karlovačkoj županiji  biti upisano više od tisuću prvašića.