Ušli smo u blagdansko vrijeme, vrijeme veselja i proslava. Kako se isto ne bi pretvorio u noćnu moru, s pirotehničkim sredstvima treba rukovati oprezno.

Počela sezona pirotehnike: Čuvajte svoje zdravlje, ali i novce u novčaniku

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dugogodišnje iskustvo pokazuje da će zbog božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj građana nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu u slobodnoj prodaji te se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama i zato treba biti vrlo oprezan prilikom rukovanja navedenim sredstvima.

  -Ovim putem apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Djeca olako drže da petarde nisu eksplozivna sredstva iako njihova uporaba ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha, poručuju iz policije.

  Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u kojem stoje i astronomske kazne. 

  Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kazniti će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna. Ujedno, novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

  Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstavapropisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna.

  Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

  Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom.

  Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je ovim kaznenim djelom prouzročena teška tjelesna ozljeda ili smrt neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, predviđa se kazna zatvora od jedne do 15 godina.

  Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je kazna zatvora do pet godina.

  Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije smiju upotrebljavati samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Na Badnjak, Božić i Štefanje su zabranjena.