Prvi Karlovački

Počela sanacija i revitalizacija brane na Mrežnici

10.10.2019

Politika

Počeli su radovi na sanaciji i revitalizaciji brane na Mrežnici u Dugoj Resi. Investitor je tvrtka T&H Invest iz Varaždina, izvođač je karlovačka tvrtka Energoremnot, a radovi su barem u ovoj fazi sanacije vrijedni oko 500 tisuća kuna i ukoliko vremenske prilike dozvole bit će završeni za najduže 45 dana.

Počeli su radovi na sanaciji i revitalizaciji brane na Mrežnici u Dugoj Resi. Investitor je tvrtka T&H Invest iz Varaždina, izvođač je karlovačka tvrtka Energoremnot, a radovi su barem u ovoj fazi sanacije vrijedni oko 500 tisuća kuna i ukoliko vremenske prilike dozvole bit će završeni za najduže 45 dana.

Župan Karlovačke županije Damir Jelić za današnjeg obilaska lokacije među ostalim je izjavio da je servis ovih zapornica važan segment funkcioniranja sustava obrane od poplava ali i značajna financijska dobit za investitora, tvrtku TH INVEST. Naglasio je da je prostor brane na Mrežnici pored bivše Pamučne industrije Duga Resa jedna od najslabijih karika u lancu sustava obrane od poplave Karlovačke županije koja će ovom rekonstrukcijom to prestati biti.

-Jedna zapornica prije tri godine je rekonstruirana, ostale su tri čija sanacija počinje ovih dana i mislim da je ovo doličan posao iz još jednog razloga, a taj je što se one neće pokretati samo mehanički već i elektronski na daljinu, za što je u tijeku razrada projekta. Župan je još dodao da ovaj projekt u potpunosti financira investitor, dakle varaždinska tvrtka T&H Invest, koja će kad cijeli posao bude gotov imati značajne benefite i uštede u poslovanju.

-Logika nalaže da je za proizvodnju električne energije potrebna voda, koja za sada prolazi, što neće biti slučaj s novim zapornicama, koji će ju zaustaviti. Ovaj projekt je dobitna kombinacija za sve, naglasio je Jelić, za građane Duge Rese i Karlovca, a pogotovo za investitora koji će prodajom električne energije dodatno zaraditi.

 U ime investitora, ali i karlovačke tvrtke Energoremont, koja je izvođač radova Tihomir Vojnović o tehničkim dijelu sanacije kaže da će se ona raditi u dvije faze.

-Ako nam vremenske prilike budu dozvolile, radove planiramo završiti za oko 45 dana, kaže Vojnović. Radit će se na revitalizaciji četiri preljevna polja, popravku podiznih mehanizama tablastih zatvarača i njihovoj kompletnoj izmjeni. Prvi cilj je spriječiti ogromne gubitke vode koja bi se kasnije trebala usmjeravati prema turbinama za proizvodnju električne energije, a drugi i možda još važniji cilj je osposobljavanje mehanizama za podizanje u slučajevima elementarnih nepogodna, u ovom slučaju poplava. To bi bila duga faza radova, naravno, sve to ovisi o investitoru, po čijim željama se trenutno razrađuje projekt automatizacije. On bi uključivao ugradnju elektromotornog pogona s mogućnošću automatskog podizanja zatvarača i njegova manipulacija, bez prisustva određenog broja ljudi ukoliko se za to ukaže potreba. Prema nekim informacijama kojima raspolažemo, nekim zatvaračima ovdje se nije manipuliralo zadnjih 40-tak godina, kaže Vojnović, čime je htio naglasiti višestruki značaj puštanja u pogon ove brane.

 –Prvenstveno popravak ove brane ima za svrhu obranu od poplave u ova dva grada. Nadam se da je i ovaj projekt početak jedne dobre suradnje i na akcijskom planu zaštite rijeke Mrežnice, čiji će se vodostaj kontrolirati i regulirati zapornicama. Potom, nadam se kaže Boljar, zajedno sa Županijom i resornim ministarstvom krećemo u projekt izmuljivanja korita, sanaciju ostalih zaraslih slapova da bi u konačnici Mrežnicu zaštiti stavljanjem u funkciju rafting turama. (rb)

Foto:i.č.