Grad Karlovac

Počela sadnja mladih stabala u Vrbanićevom perivoju

VIŠE IZ RUBRIKE

Za još zeleniji grad

Kroz ova dva projekta bit će posađeno preko 180 sadnica novih stabala; u Vrbanićevom perivoju uz 45 stabala bit će posađeno i 200 sadnica grmlja te 2.000 sadnica živice

Karlovac će s današnjim početkom sadnje mladih stabala u Vrbanićevom perivoju postati bogatiji za brojna nova stabla, grmove i živice. Prva stabla upravo na ovoj lokaciji zasadio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić sa svojim suradnicima te direktorima i ravnateljima gradskih tvrtki i ustanova.

Grad Karlovac je u veljači ove godine potpisao dva ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se na taj način priključili ublažavanju klimatskih promjena. Vrijednost obaju ugovora je preko 150 tisuća eura. Jedan je vezan za sadnju stabala u Vrbanićevom perivoju, a drugi za sadnju stabala na više lokacija po gradu . Nositelj prvog projekta je  tvrtka Florikon, a drugog karlovačko Zelenilo. Prije samog početka sadnje održana je i kraća konferencija za medije. Najprije je govorila gradska pročelnica Ana Hranilović Trubić.

-Kroz ova dva projekta bit će posađeno preko 180 sadnica novih stabala. U Vrbanićevom perivoju bit će ih posađeno 45 stabala, 200 sadnica grmlja te 2.000 sadnica živice. Osim sadnje stabala, predviđen je i sustav zalijevanja. Kroz ova dva projekta, radi se i o izobrazbi. Tako je za šeste razrede provedena izobrazba pod nazivom „Budi klimatski heroj“ gdje su djeca učila o klimatskim promjenama, o tome kako se one mogu ublažiti i koje su njihove posljedice. Također je održana i jedna radionica za naše projektante, izjavila je Hranilović Trubić.

Napomenula je da se ovim projektom Grad Karlovac uključio u program da do 2030. godine na nacionalnom nivou bude posađeno 10 milijuna novih stabala, a na europskom 3 milijarde novih stabala.

-Ova sadnja je na tragu svih naših aktivnosti osvješćivanja svih nas koji živimo u gradu da možemo nekim svojim činom pridonijeti očuvanju okoliša, ali i učiniti naš grad još ljepšim i još zelenijim. Nakon obnove vrelovoda na trasama smo morali ukloniti 140 stabala, no isto toliko ih je posađeno. Zamolio bih sve u gradskim četvrtima da prije same sadnje provjere u Zelenilu može li se na određeno mjesto zasaditi stablo ili ne, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.