Iz Zelenila:

Počela sadnja 40 tisuća komada ljetnog cvijeća u karlovačke cvjetnjake

VIŠE IZ RUBRIKE

sadnja ljetnica u gradskim cvjetnjacima

Dva najveća karlovačka cvjetnjaka su Leptir u Grabriku i Paun u parku kraj Korane

-Započeli smo s programom sadnje ljetnica u cvjetnjake na području našeg grada. Krenuli smo sa sadnjom na Korzu, a tijekom ovog i idućeg mjeseca zasadit ćemo 42 cvjetnjaka u  različitim dijelovima grada, sveukupne površine 1.272 metra kvadratna, kažu iz karlovačkog Zelenila. Prije sadnje, iz cvjetnjaka je bilo potrebno izvaditi ocvalo jesensko cvijeće te pripremiti tlo za nove, svježe ljetnice.

Grad Karlovac koji je poznat kao grad zelenila i cvijeća, oplemenjen je i cvjetnjacima koji su oformljeni na više lokacija u gradu. Za svaki cvjetnjak cvjećari tvrtke Zelenilo osmislili su prikladnu cvjetnu kompoziciju koja šarenilom boja uljepšava svaku gradsku četvrt. Ove godine zasadit će ukupno 40.000 komada ljetnog cvijeća među kojima su najbrojnije begonia, salvia, cineraria... doznajemo.

Inače, ljetno cvijeće sadi se u svibnju i lipnju. Zbog velikog broja kišnih dana u travnju i svibnju ove godine, sadnju su u odnosu na prošlu godinu počeli 10-tak dana kasnije, kažu u svom priopćenju. Ljetnice će saditi u cvjetnjake u gradskim četvrtima i u mjesnim odborima i to na rotorima, na kružnim tokovima, u parkovima i na grobljima.

-Sve posađene ljetnice uzgojili smo u našim plastenicima. Vrste cvijeća zasađene u cvjetnjacima ovise o izboru i mjestu sadnje. Napominjemo kako se zalijevanje cvijeća u vrućim ljetnim danima obavlja rano ujutro ili noću i to ručno ili automatskim navodnjavanjem, kažu. Automatsko navodnjavanje sustavom rasprskavanja je na rotorima u Grabriku, u Meštrovićevoj, Krležinoj ulici, Švarči i Rakovcu. Okapanje i pljevljenje cvjetnih gredica, te pinciranje tj. uklanjanje suhih cvjetova i vrhova izvodi se po potrebi. Prihranjivanje obavljamo dva puta godišnje.

Dva najveća karlovačka cvjetnjaka su Leptir u Grabriku i Paun u parku kraj Korane. Cvjetni paun posađen je 2008. godine i od tada se redovito izmjenjuje sadnja ljetnog i zimskog sezonskog cvijeća. Obuhvaća površinu od 120 kvadratnih metara. Obrasli bršljan koji pokriva cvjetni vrat pauna radnice orezuju te popunjavaju praznine unutar cvjetne instalacije pauna. Zalijevanje bršljanja obavlja od vrha prema dnu pomoću perforirane cijevi koja se nalazi u zemljanoj strukturi vrata, dok cvjetni rep zalijevaju pomoću cisterni. Cvjetna kompoziciju Leptira kao i svih drugih cvjetnjaka također se mijenja dva puta godišnje i to sadnjom sezonskog cvijeća u jesen i u proljeće.