Prvi Karlovački

Počela planinarska škola u Cetingradu

Autor: Marta Marinović

13.09.2021

Vijesti

Planinarsko društvo „Crvene stijene“ iz Cetingrada uz suorganizaciju „Osmice“ društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca organizirali su prvu opću planinarsku školu za članove PD „Crvene stijene“ članove Hrvatskog planinarskog saveza i sve one koji žele sigurno pohoditi planine i uživati u nesvakidašnjoj ljepoti naših planina.

-Škola je  započela raditi  u subotu, 12. rujna ove godine. Prvo predavanje bilo je o planinarstvu i povijesti planinarstva i opremi. Sljedećih tjedana održat će se predavanja na teme: upoznavanje hrvatskih planina i planina u okruženju,   kretanje po uređenim stazama i obilaznicama, čvorovi,  orijentacija i meteorologija,   opasnostima u planini, organizacija HGSS-a, priprema, kretanje, boravak te ponašanje u planini,  speleologija i alpinizam,  noćenje u planini i predavanje o zaštiti prirode. Prvi izlet bio je na Petrovu gori i polaznike čeka još šest atraktivnih izleta. Nakon završetka škole svi polaznici koji steknu uvijete polagat će završni ispit i svi koji ga uspješno polože dobit će diplome Hrvatskog planinarskog saveza, ističu iz Osmice.

Voditelj škole, predavači i instruktori su iskusni planinari, članovi HGSS-a, vodiči Hrvatskog planinarskog saveza i instruktori Hrvatskog planinarskog saveza.