Prvi Karlovački

Počela obnova krovišta jedne kule Starog grada Novigrada

Autor: Ksenija Begović

04.07.2022

Vijesti

Počela je obnova krovišta jugoistočne kule Starog grada Novigrada i trebala bi biti završena kroz najkasnije kroz naredna tri mjeseca. Najavila je to danas županica Martina Furdek Hajdin prilikom obilaska gradilišta.

Krovišta obje kule izgorjela su u požaru  15. ožujka ove godine i odmah nakon ovog događaja dogovoreno je da će troškove sanacije jedne kule pokriti Općina Netretić, a druge Županija. Županica je kazala da su u međuvremenu uklonjeni nagorjeli dijelovi, ishođene su potrebne suglasnosti, budući da je Stari grad Novigrad u vlasništvu Republike Hrvatske te je proveden natječaj i izabran izvođač radova s kojim je potpisan ugovor.

U ugovoru stoji da će radovi završiti u roku tri mjeseca, a u dogovoru s izvođačem vidjet ćemo može li to biti i ranije. Ukupna vrijednost do sada uloženog je 56 tisuća kuna, za uklanjanje dijelova i za dokumentaciju. Ugovor koji danas kreće u realizaciju je vrijedan 410 tisuća kuna, istaknula je županica.

Dodala je da je Županija spremna sufinancirati obnovu i druge kule ukoliko Općina Netretić  ne bude mogla osigurati sredstva u svom proračunu.

Načelnik Netretića Marijan Peretić kazao je da čekaju odluku Ministarstva kulture o dodjeli sredstava. Naime, u ovoj su godini, uz pomoć Ministarstva, planirali obnoviti dio stubišta, prilaz podrumskim prostorijama i podići još jedan zid, ali taj će novac morati preusmjeriti na obnovu krovišta kule.

Kad se dogodio požar mi smo odmah reagirali. Uputili smo zahtjev Ministarstvu kulture za prenamjenu sredstava jer se svake godine javljamo na natječaj i dobivamo određena sredstva za obnovu Starog grada. Tada je procjena bila da će radovi iznositi od 800 tisuća do milijun kuna i podnijeli smo dodatni zahtjev za povećanje sredstava. Do danas još nismo dobili odgovor. Veseli me da će se i Županija uključiti u obnovu i vjerujem da će Općina, Županija i Ministarstvo uspjeti sve posložiti i da će kula biti obnovljena, istaknuo je Peretić.

Od danas su na Starom gradu Novigradu radnici tvrtke Izgradnja Popovački d.o.o. koja je na natječaju dobila ovaj posao.

Sam objekt je specifičan, a tako je i krovište specifično, ali mi imamo iskustvo s takvim radovima, između ostalog i na ovoj kuli smo radili sanaciju 2005. godine. Radove ćemo izvoditi na temelju projekta po kojem se tada radilo, uz stručni nadzor i konzervatorski nadzor i nastojat ćemo napraviti posao prije roka, rekao je Mario Popovački vlasnik tvrtke.

Konstrukcija stožastog krovišta bit će izgrađena od smrekovine ili jelovine s okovima, a kao i prije bit će pokrivena drvenom kalanom šindrom. Bit će zaštićeno fungicidnim i protupožarnim premazima, dodao je još Popovački.

Na pitanje hoće li općina podnijeti zahtjev za naknadu štete, budući da je pronađena osoba koja je skrivila požar, općinski načelnik je odgovorio:

Po pravomoćnoj sudskoj presudi mi ćemo svakako podnijeti zahtjev za nadoknadu štete. Koliko ćemo biti uspješni, vidjet ćemo.