Prvi Karlovački

Počela Mala planinarska škola “Klinci i klinceze 2022.”

Autor: Branko Obradović

12.09.2022

Mozaik

Stariji članovi društva prošli Karlovačku obilaznicu

Hodnjom od Nacionalnog svetišta svetog Josipa, “Putem ing. Zlatka Satlera” preko Starog grada Dubovca dionicom Dubovačkog planinarskog puta do Planinarske kuće “Zvonimir Plevnik” na Kalvariji započela je ovogodišnja 12. po redu Mala planinarska škola “Klinci i klinceze 2022” u organizaciji Planinarskog društva “Dubovac”.

U partnerstvu s Udrugom za oboljele od mialgičkog encefalomijelitisa, disautonomije i fibromijalgije, a u okviru projekta “Uključi ME!” financiranog iz proračuna Grada Karlovca i potporu Županije Karlovačke, polaznici Male planinarske škole i njihovi roditelji ovim izletom dali su podršku osobama s invaliditetom, sa ciljem povezivanja i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu.

Predsjednica Udruge za oboljele od ME, disautonomije i fibromijalgije, ujedno i članica Planinarskog društva “Dubovac” Sana Špac upoznala je sudionike sa samim projektom kojem je cilj da osobe s invaliditetom uključi u zajednicu te utjecati na prevenciju osjećaja izoliranosti i usamljenosti.

-Baveći se planinarenjem, šetanjem  osoba postaje aktivna, ima društvo, ispunjeno slobodno vrijeme, ruši predrasude te pridonosi inkluziji. Želimo osobe s invaliditetom potaknuti da ojačaju te se povežu s drugima u druženju i razgovoru i obogate svoj društveni život. Kroz fizičku aktivnost mogu sklopiti nove kontakte/poznanstva što potiče motivaciju, potiskuje osjećaj manje vrijednosti i potiče osjećaj pripadnosti, naglasila je predsjednica udruge Sana Špac.

Stazu od oko tri klinci su prešli s osmjehom za nešto više od sat vremena, međusobno se upoznavajući, zastajkujući pored markacija, malo se i odmaralo, prešlo se preko „zuba“, najzahtjevnijeg dijela puta.  Na Planinarskoj kući “Zvonimir Plevnik”, okupanoj suncem, bio je doček sa čajem i sokovima te odmor.

Prigodnim riječima školarcima i roditeljima se obratio predsjednik društva Robert Lemić.

O načinu izvođenja škole, sa svrhom, zadaćama i metodama rada, programu i planu aktivnosti govorio je voditelj Male planinarske škole Krešimir Fajdić. Škola će biti provedena tijekom rujna, listopada i studenog, u obliku niza tematskih izleta, a prvi je već sljedeće subote, ide se na Zagradski vrh. Dok su školarci odmarali, “stariji” članovi društva su u nedjelju krenuli na Karlovačku obilaznicu te nastavili tradiciju  dužu od 60 godina. Dio obilaznice od Sošica preko Svete Gere, Ravne Gore, Pliješa do Planinarske kuće “Vodice” u dužini od oko 19 kilometara i visinske razlike od 1.700 metara prešlo je 12 planinara. Na “Vodivama” ih je dočekala ekipa koja je hodala od Sošica, s usponom na Pliješ. Slijedilo je uređenje okoliša kuće, kuhanje, druženje i spust u Sošice. Slijedeći vikend “starci” će boraviti u Sloveniji, čeka ih uspon na atraktivni Krn.