Prvi Karlovački

Počela energetska obnova najstarijeg vrtića u Hrvatskoj, vrtić u Kasaru dobiva novo grijanje

26.09.2019

Politika

Novo grijanje trebalo bi krenuti već 15. listopada, a radovi su počeli 13. rujna. Kako kaže Vojak, već sada se očekuju uštede od oko 30 posto i to zbog jeftinijeg energenta i kotla koji je sa znatno većim stupnjem iskoristivosti od gotovo 95 posto.

Prva faza energetske obnove najstarijeg vrtića u Hrvatskoj, onoga u Dugoj Resi u Kasaru, počela je rekonstrukcijom kotlovnice, odnosno zamjenom dotrajale uljne peći iz 1978. i postavljanjem solarnog panela.

-Sa lož ulja i dotrajalog kotla prelazimo na jeftinije i ekološki čišće grijanje, na pelete i solarnu energiju. Ukupna vrijednost investicije je 600 tisuća kuna, od čega 60 posto sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ostatak je osigurao Grad Duga Resa, rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar.

-Što se pak druge faze energetske obnove tiče, u kojoj ga planiramo kompletno energetski obnoviti, kaže gradonačelnik, na nju ćemo još malo pričekati. Obzirom da je zgrada vrtića pod zaštitom konzervatora njegova obnova samim time će biti i puno skuplja, pa smo trenutno odustali od druge faze uređenja, jer ga nismo u mogućnosti sufinancirati pored svih drugih kapitalnih projekata, kao što su aglomeracija, odvodnja, voda i druge. Na karaju krajeva bavimo se i mišlju da se jedan od dotrajalih vrtića na Staroj cesti u dogledno vrijeme zamijeni i novoizgrađenim. Konkretno, veseli i činjenica da će ovo novo jeftinije grijanje u ovom vrtiću proraditi čak mjesec dana ranije od predviđenog.

Hrvoje Vojak iz karlovačke tvrtke Promil-Projekt, koja je izvođač radova, kaže da će ovaj posao biti završen gotovo mjesec dana prije dogovorenog roka i to zbog susretljivosti i razumijevanja austrijskog poslovnog partnera koji je posao izrade kotla primio preko reda i isporučit će ga već idući tjedan. Tako bi grijanje trebalo početi već 15. listopada, a radovi su počeli 13. rujna. Kako kaže Vojak, već sada se očekuju uštede od oko 30 posto i to zbog jeftinijeg energenta i kotla koji je sa znatno većim stupnjem iskoristivosti od gotovo 95 posto.

-Vrtić ima 93 godine, postojimo još od davne 1926.g. i najstariji smo vrtić u Hrvatskoj. Naša kotlovnica je već dotrajala i stara, a peć na lož ulje datira iz 1978. To su sve razlozi zbog kojih smo krenuli u projekt rekonstrukcije i nabavu učinkovitijeg, jeftinijeg i „čišćeg“ sustava grijanja, rekla je među ostalim ravnateljica Dječjeg vrtića Duga Resa Ana Božić. (rb)

Foto: i.č.