Obilježena 32. obljetnica stradanja Saborskog

Počast žrtvama Saborskog odao i predsjednik Milanović

VIŠE IZ RUBRIKE

Ratna tragedija

U koloni sjećanja sudjelovale su saborske zastupnice Nada Murganić i Maja Grba-Bujević, županica Martina Furdek Hajdin, načelnik Općine Saborsko Marko Bičanić, drugi gradonačelnici i načelnici, među njima i karlovački gradonačelnik Damir Mandić

U Saborskom je jučer obilježena 32 obljetnica stradanja i jednog od najvećih zločina koji se dogodio u Domovinskom ratu.

Naime, 12. studenog 1991. napadnuto je Saborsko, a potom i okupirano. U tom je napadu ubijeno 38 Saborčana koji su bili bačeni u zajedničku grobnicu blizu župne kuće. Najstariji ubijeni imao je 96 godina, dok je najmlađa žrtva bila živa zapaljena. U obrani je poginulo i 26 branitelja, a osam osoba još uvijek se smatra nestalima.

Tijekom prijašnjih napada, u Saborskom je ubijeno 80 stanovnika, a više od 160 ih je ranjeno. Mještani su se isključivo vlastitim snagama i nadljudskim naporima organizirali u obrani mjesta.

Obljetnica tragedije obilježena je u tišini i molitvi, a u koloni sjećanja uz Saborčane, počast žrtvama odao je i predsjednik Zoran Milanović, uz njega je bio i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

U koloni sjećanja sudjelovale su i saborske zastupnice Nada Murganić i Maja Grba-Bujević, županica Martina Furdek Hajdin, načelnik Općine Saborsko Marko Bičanić, a žrtvama Saborskog počast su odali i drugi gradonačelnici i načelnici, među njima i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.