Prvi Karlovački

Pobjednici memorijalne utrke u Draganiću Kristijan Sušilović i Valentina Županić

09.11.2019

Sport

Održana 8. Memorijalna utrka u spomen na 17 poginulih pripadnika 129. brigade

Udruga “Zraka” iz Draganića i Udruga pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske organizirali su danas u Draganiću 8. Memorijalnu utrku u spomen na 17 poginulih pripadnika 129. brigade. Start je bio kod kapelice Svetog Križa u Mrzljakima, a staza je bila duga sedamnaest kilometara. Predstavnici organizatora i sudionici ovog memorijalnog natjecanja položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. Utrci je prisustvovao predsjednik Udruge pripadnika 129 brigade Miroslav Rade, koji je istaknuo da je na mjestu kapelice poginulo sedamnaest pripadnika brigade.

-8. studenog 1991. godine, pred 28 godina, na ovom mjestu bila je smještena 2. satnija 2. bojne 129 brigade. Imali su pripreme za odlazak na ratište. Nakon ručka, oko 14 sati i pet minuta, iz pravca juga došla su dva aviona JNA, ispalila su nekoliko raketa, a jedna je direktno pogodila baraku u kojoj su bili smješteni pripadnici brigade. Na mjestu je poginulo sedamnaest branitelja, a dvadesetak je ranjeno. Od tada obilježavamo taj dan, a uvedena je i memorijalna utrka, koja je evo održana po osmi put, a bilo je stotinjak sudionika, rekao je Miroslav Rade.

Prije glavne utrke održana je revijalna dječja utrka. Na ovogodišnjoj osmoj po redu memorijalnoj utrci nastupili su natjecatelji iz cijele Hrvatske i iz Slovenije.

-Svake godine Udruga “Zraka” iz Draganića i Udruga pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske memorijalnu utrku za sedamnaest poginulih članova udruge. Ovo je osma memorijalna po utrka, a nastupilo je stotinjak trkača iz svih dijelova Hrvatske, iz Malog Lošinja, Krapine Gospića, Križevaca, Varaždina i naravno sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga. Imali smo i sudionike iz Slovenije, kazala je predsjednica Udruge “Zraka” iz Draganića Kristina Vrbanek.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Kristijan Sušilović iz Atletskog kluba “Žumberak” s vremenom 1.00.09, drugi je bio Zoran Jozić iz Oružanih snaga Republike Hrvatske s vremenom 1.05.37, a treći Krunoslav Bošnjaković iz Oružanih snaga Republike Hrvatske u vremenu 1.06.13. Kod žena najbolja je bila Valentina Županić iz Oružanih snaga Republike Hrvatske s vremenom 1.17,34, druga je bila Željka Cunić Milošević iz Udruge “RaN 047” iz Karlovca u vremenu 1.18.13 i treća Nevia Frajzman iz Oružanih snaga Republike Hrvatske s vremenom 1.24.04. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski