Predstavljeni kandidati HDZ-a za EU parlament

Plenković: "Izađite na izbore 9. lipnja da ostvarimo još jednu veliku pobjedu HDZ-a"

VIŠE IZ RUBRIKE

  „Hrvatska snažna i važna“

  U prepunoj dvorani Ekonomsko-turističke škole večeras su predstavljeni kandidati HDZ-a za EU parlament.

  Skupu su pored kandidatkinja i kandidata prisustvovali i brojni ministri, utemeljitelji HDZ-a, članovi županijske i gradskih organizacija, članovi temeljnih ogranaka HDZ-a, simpatizeri stranke, hrvatski branitelji i brojni drugi uzvanici.

  Nositelj liste HDZ-a, predsjednik hrvatske Vlade u trećem mandatu i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković tom je prilikom istaknuo:

  -Kontekst ovih izbora možemo sportski gledano, jer smo u sportskoj dvorani, definirati kao drugo poluvrijeme utakmice u kojoj smo 17. travnja uvjerljivo pobijedili na parlamentarnim izborima, a i vi ste ovdje u 7. izbornoj jedinici još jednom donijeli veliku pobjedu HDZ-u. Budući da smo u tom prvom poluvremenu pobijedili SDP, Milanovića i njegove partnere s 19 razlike, dajte doprinos 9. lipnja da i u drugom poluvremenu budemo jednako uvjerljivi, poručio je Plenković.

  Izjavio je kako program kojeg su nazvali „Hrvatska snažna i važna“ utjelovljuje sve ono što rade proteklih godina na snažnijem pozicioniranju Hrvatske u Europskoj uniji, na provedbi politike modernog suverenizma, na vrijednostima na kojima se temelji i statut i programska platforma HDZ-a.

  -Sve te naše temelje baštinimo od našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, od naših utemeljitelja i hrvatskih branitelja kojima smo vječno zahvalni za slobodu, demokraciju, a i europski put Hrvatske. Naše hrvatske politike u Europi, i europske politike u Hrvatskoj predstavljaju jedinstvo, predstavljaju skup naših aktivnosti kojima ostvarujemo nacionalne interese na temelju kojih iznalazimo sredstva za realizaciju naših strateških projekata, na temelju kojih pomažemo Hrvatskoj u gospodarskom rastu, u brizi za sve one koji su u najranjivijoj poziciji, za socijalnu sigurnost, za ravnomjerni regionalni razvoj, za jačanje hrvatske policije i hrvatske vojske. Sve te aktivnosti imaju svoj smisao, svoju nit koja ih povezuje, a ta snažna poveznica je Hrvatska demokratska zajednica sa svojim ljudima, sa svojim politikama i iznad svega sa umješnošću i znanjem da gradeći partnerstvo na europskoj razini, kreirajući povjerenje, gradeći mostove, tražeći savezništva, pridobijajući prijatelje, snažno argumentirajući naše strateške interese i prema onima koji ne vide neki svoj interes, da budu uz nas i da nam pomognu u donošenju važnih i strateških odluka u europskim institucijama, istaknuo je.

  Osvrnuo se i na brojne realizirane EU projekte na području naše županije.

  -Vi ste u Karlovačkoj županiji itekako svjesni koliko nam je dodane vrijednosti ovo članstvo u Europskoj uniji dalo i koliko nam je bitno da u svim institucijama imamo ljude koji će znati ostvarivati hrvatske nacionale interese, naglasio je .

  Na kraju je poručio:

  -Treba napraviti maksimalan napor da u sljedeća dva tjedna budemo što vidljiviji kada je riječ o europskim izborima, da kandidatkinje i kandidati budu registrirani od što većeg broja hrvatskih građana, da izađemo na izbore, da se maksimalno mobiliziramo i zaključimo ovaj dio ove izborne godine još jednom velikom pobjedom HDZ-a, 9. lipnja.

  Na 12. mjestu je nezavisna Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru, a bila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

  U svom se političkom i javnom radu zalaže za razvoj ruralnih područja i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i za zaštitu tradicionalnih, kršćanskih  vrijednosti.

  Na 11. mjestu je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije od 2008. godine, predsjednik Hrvatske zajednice županija u drugom mandatu, dugogodišnji član Odbora regija EU.

  Ante Mihanović, rodom je iz Splita, a dugi niz godina obnaša dužnost tajnika županijske organizacije. Istovremeno, uspješno vodi i Ljekarne Splitsko dalmatinske županije.

  Deveti na listi je Marko Pavić, a obnašao je dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Saborski je zastupnik u novom sazivu Hrvatskog sabora.

  Na 8. mjestu je Tomislav Sokol, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Obnašao je mnoge stranačke dužnosti kao i  dužnost pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja. Od 2019. zastupnik je u Europskom parlamentu, gdje je 2023. izabran za potpredsjednika Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

  Sedma na listi je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, a prije toga bila je zastupnica u tri saziva Hrvatskog sabora, glasnogovornica Vlade RH, HDZ-a i Ministarstva kulture. Za svoj novinarski rad tijekom Domovinskog rata prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je Spomenicom Domovinskog rata.

  Šesta na listi je Željana Zovko, aktualna EU zastupnica, potpredsjednica kluba zastupnika Epp-a u Europskom parlamentu, potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora zadužena za odnose s američkim kongresom  i dugogodišnja diplomatkinja.

  Na 5. mjestu nalazi se Nikolina Brnjac, doktorica znanosti, donedavna ministrica turizma i sporta. Pod njezinim vodstvom Hrvatska je i u najtežoj krizi ostvarivala izvrsne turističke rezultate, a ostvarena su i najveća ulaganja dosad u sportski sektor.

  Četvrti je Karlo Ressler, koji je doktorirao na Max Planck institutu za međunarodno kazneno pravo u Freiburgu. U Europskom parlamentu bio je glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun, potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju te član pregovaračkog tima pučana za migracijski Pakt.

  Davor Ivo Stier, povratnik je iz Argentine, nalazi se na trećem mjestu HDZ-ove liste za EU parlament. Bio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova, četiri puta izabran u Hrvatski sabor i dva puta u Europski parlament. Danas je predsjednik Kluba Europske pučke stranke u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

  Druga je Dubravka Šuica, dugogodišnja predstavnica u najvišim europskim krugovima, istovremeno obnašajući dvije važne uloge: potpredsjednica je Europske pučke stranke te potpredsjednica Europske komisija za demokraciju i demografiju.

  Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i Nada Murganić, predsjednica ŽO HDZ-a Karlovačke županije i predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, Damir Mandić, gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a grada Karlovca, te županica Martina Furdek-Hajdin.