Prvi Karlovački

Plavi cvijet pristupačnosti Domu zdravlja Karlovac

17.09.2019

Karlovac

Ovogodišnju plaketu koju osobe s invaliditetom i njihove udruge dodjeljuju pravnim osobama za postignuća u osiguravanju pristupačnosti od pet nominiranih kandidata dobio je Dom zdravlja Karlovac.

U obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti i ove je godine  Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u suradnji sa Gradom Karlovcem dodijelio plaketu „Plavi cvijet pristupačnosti. Ovogodišnju plaketu koju osobe s invaliditetom i njihove udruge dodjeljuju pravnim osobama za postignuća u osiguravanju pristupačnosti od pet nominiranih kandidata dobio je Dom zdravlja Karlovac.

Gordana Jurčević predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije i članica povjerenstva koje je odlučivalo o ovogodišnjem laureatu, kaže da je bilo teško odlučiti kome od nominiranih dodijeliti ovogodišnju nagradu, jer se za Grad Karlovac može reći da se je svrstao u onu kategoriju gardova koji promišljaju i rade na boljoj pristupačnosti i uključenosti osoba s invaliditetom u normalan život. Naše povjerenstvo se ipak po svim elementima zadovoljavanja pristupačnosti odlučilo za Dom zdravlja Karlovac, jer je na dvije lokacije na Dubovcu i Baniji u potpunosti prilagodio prostor osobama s različitim tipovima invaliditeta. Tako je ugrađen lift, postavljene su pristupne rampe, uređeni su i prilagođeni sanitarni čvorovi, na hodnicima su taktilne oznake. Svega ovoga ne bi bilo, ili ako bi i bilo možda ne bi bilo uređeno onako kako nama treba, da nije bilo međusobne suradnje na kojoj uvijek inzistiramo. Stalno potičemo takav vid suradnje, odnosno onaj koji počinje već kod planiranja rekonstrukcije određenih lokacija, jer ako izvođač i investitor nemaju informaciju kako nešto treba izgraditi, a ne pitaju nas koji s tim živimo onda i takve adaptacije nerijetko završe bez smisla i svrhe. Što se na radost svih koji su u ovom projektu nije dogodilo. Zato smo i odlučili da ovogodišnji Plavi cvijet dobije Dom zdravlja Karlovac.

-Ovo priznanje je rezultat dugogodišnjeg rada, truda i suradnje koju smo ostvarili s udrugama, Gradom i Županijom i promišljanja kako ustanovu kojoj je primarna svrha pružanje zdravstvene skrbi, posebno prilagodimo osobama s invaliditetom, među ostalim je izjavila ravnateljica Tatjana Šterk Tudić.

Prilika je iskorištena kroz projekt „KaŽu zdravlje“. Uloženo je gotovo 2 milijuna kuna, oko 1,2 mil. kuna uloženo je u objekt u ulici V. Mačeka, a ostatak je uložen na Baniji. Tako su na zgradi na Dubovcu adaptirana ulazna vrata, koja se sad automatski otvaraju, info kutak, postavili smo taktilnu mapu, odnosno orijentacijski plan kretanja po zgradi, koji je dorađen i Barilovim pismom, te prilagođene govornica, ordinacije i čekaonice. Na oba objekta uređeni su invalidski sanitarni čvorovi te rampe u i izvan objekata. Isto tako podizna rampa postavljenja je na Baniji. Ima tu još puno posla, a ova današnja nagrada još nam je veći poticaj za daljnji rad, među ostalim rekla je ravnateljica Šterk Tudić i zahvalila svima koji su odlučivali i koji su prepoznali njihova nastojanja za što lakšim i jednostavnijim uključivanjem osoba s invaliditetom u život.

Smisao dodjeljivanja plakete „Plavi cvijet“ je pozitivnim primjerom potaknuti druge institucije javnog i privatnog sektora da budu što pristupačnije osobama s invaliditetom u arhitektonskom, komunikacijskom i ekonomskom segmentu, pa su uz nagrađeni Dom zdravlja, posebna priznanja pripala Dječjem vrtiću Karlovac, Franjevačkom samostanu, prodavaonici „dm-a“ na gradskoj tržnici i Gradskom muzeju Karlovac, Muzeju Domovinskog rata Karlovac- Turanj, koji je kao je rekla voditeljica marketinga i odnosa s javnošću GMK, Josipa Vukelić potpuno prilagođen osobama s invaliditetom, kao što će to u dogledno vrijeme postati i nešto starije zgrade Galerija Karas i Gradski muzej.(rb)

Foto: i.č.