Prvi Karlovački

“Planiramo kao da je sve normalno, pa ćemo se prilagođavati”

Autor: Branko Obradović

24.01.2021

Sport

Razgovor: Saša Belčić, trener Atletskog kluba "Karlovac"

Atletski klub “Karlovac” aktivan je i u ovo vrijeme ograničenja u sportu, jer ima kategoriziranih sportaša, koji smiju trenirati. Klub je ovaj mjesec odradio morske pripreme u Makarskoj. Na pripremama su bili oni koji smiju trenirati. Atletičari su nakon povratka iz Makarske nastavili s treninzima u Karlovcu kombinirajući treninge u dvorani i na otvorenom. Završena je javna nabava za opremu za atletsku stazu na Stadionu “Branko Čavlović Čavlek”, potpisan je ugovor s dobavljačem i oprema bi trebala stići tijekom veljače i ožujka. O treninzima, natjecanjima u 2021. godini, planovima za budućnost te o opremanju nove staze razgovarali smo s trenerom Atletskog kluba “Karlovac” Sašom Belčićem.

Kakva je situacija s treninzima, tko ustvari smije trenirati?

-Mi u principu imamo ukupno devet kategoriziranih sportaša s trećom kategorijom i još nekoliko s petom i šestom kategorijom, to su kadeti koji osvajaju medalje. To je ekipa koja smije trenirati. Ostali ne mogu trenirati, ali čujem se s njima, s nekoliko pojedinaca, koji samostalno rade.  

Kakve su bile pripreme u Makarskoj?

-Zadnje dvije godine nismo išli na te zimske pripreme, jer imamo dosta dobre uvjete i ovdje. Otkako su nam napravili tartan stazu u dvorani, imamo dobre uvjete za rad u Karlovcu. Prije dvije godine otvorena je i atletska dvorana na Velesajmu u Zagrebu, to nam je relativno blizu, pa smo znali neke treninge odraditi u Zagrebu, a neke u Karlovcu. Nismo imali potrebu ići na pripreme na more. Međutim, nekako u razgovoru s drugim trenerima, došao sam na ideju da bi možda bilo dobro malo promijeniti sredinu i da se malo maknemo, više iz psiholoških razloga. Ovo zimsko razdoblje nekako dugo traje, neka natjecanja su otkazana i vidim da je kod svih došlo do nekakvog zasićenja. Mislim da su pripreme u Makarskoj bile pun pogodak. Čak smo i riješili propusnice, dok su bile aktualne, ali nam u biti nisu trebale, jer su u međuvremenu ukinute. Bili smo u Makarskoj devet dana, jednoj većoj grupi pripreme je platio Hrvatski atletski savez, a manjoj grupi nešto je financirao klub. Odradili smo sto posto sve planirano. Bilo je dva dana nešto kiše, ali ne cijeli dan, temperatura je bila od 8 do 10 Celzijevih stupnjeva, a kada je bilo sunčano i do 14 stupnjeva. Uvjeti su bili odlični, u hotelu smo se morali držati mjera. Ove pripreme su bile dosta dobre, i psihički i fizički.

Hoće li biti dvoranskih natjecanja?

-Mi smo u principu 21. siječnja trebali imati prvo dvoransko natjecanje, radi se o državnom prvenstvu za mlađe seniorke i mlađe seniore. Kako su mjere nastavljene do 31. siječnja, nema logike organizirati natjecanje, kada većina atletičara koji nemaju kategoriju ne mogu trenirati. Nema smisla natjecati se bez treninga, tako da je Hrvatski atletski savez odgodio to natjecanje, ali i juniorsko dvoransko državno prvenstvo te tromeč reprezentacija u dvorani, koji je prošle godine održan prvi put, a sudjeluju Hrvatska, Slovenija i Hrvatska. To je natjecanje trebalo biti održano ove godine u Hrvatskoj, ali je zbog mjera otkazano. Početkom veljače treba biti održano državno dvoransko prvenstvo za seniorke i seniore, ako mjere popuste. Nadam se da će to natjecanje biti održano. 

Kako organizirate treninge u Karlovcu?

-U razdoblju prije priprema u Makarskoj, svakako smo se snalazili. I meni je ova situacija zbunjujuća i neobična, neki smiju, a neki ne smiju trenirati. Najprije su mogli samo sportaši treće kategorije, pa su oni trenirali u dvorani, ostali nisu mogli, onda su se još neki priključili. Tako da smo za vrijeme praznika imali dva treninga dnevno. Imali smo u večernjem terminu trening u dvorani, a prijepodne smo neke stvari radili vani. Ustvari smo kombinirali, no bitno je da smo trenirali.   

Je li Hrvatski atletski savez napravio kalendar natjecanja za cijelu godinu?

-Kalendar je napravljen, planira se sve kao da su normalni uvjeti. Vidjet će se što će se dalje događati. Kako taj broj novooboljelih osoba dobrim intenzitetom pada i ako se nešto otvori u veljači, ja se nadam da bi se ova natjecanja, koja su trebala biti krajem siječnja, mogla ubaciti negdje u kalendar, tako da bi se sve organiziralo u veljači. Bile su neke najave da bi natjecanja trajala cijeli dan, da bi satnica bila razvučena. Natjecatelji bi otišli iz dvorane nakon svoje discipline, a drugi bi došli. Nadam se da će sva natjecanja ipak biti održana. Optimista sam, nadam se da će u proljeće kada krene vanjska sezona sve biti na staroj razini. Moram napomenuto da smo mi ove godine dobili organizaciju seniorskog državnog prvenstva u lipnju i državnog prvenstva za mlađe seniorke i mlađe seniore početkom rujna. U rujnu će biti održano i drugo izdanje našeg međunarodnog mitinga. Prvo izdanje mitinga održano je prošle godine 9. rujna povodom otvorenja obnovljene staze.   

Hoće li stići oprema do prvih natjecanja?

-Bio je održan javni natječaj za nabavu opreme, firma koja je bila najpovoljnija pobijedila je, potpisan je ugovor i sada je u tijeku realizacija. Po planu oprema bi trebala stići do kraja veljače, ali ako dođe i do sredine ožujka bit će u redu. Kad prođe snijeg, sve ćemo to lijepo posložiti i pripremiti. Sve je naručeno, oprema ima sve certifikate. Oprema je zaista vrhunska, pogodna i za velika natjecanja. Jedino što nam fali je zaštitna mreža, kavez za bacanje kladiva, to nije moglo ići u toj cijeni. Bez toga ne možemo organizirati natjecanja, ali se nadam da ćemo uspjeti s Gradom Karlovcem i Karlovačkom sportskom zajednicom nabaviti mrežu do lipnja. Mi imamo pripremu na stadionu da se mreža može postaviti, imamo krug i ankere, koji drže tu mrežu. Trebalo bi napraviti još jedno takvo bacalište izvan stadiona, gdje bi se moglo trenirati i bacati manja natjecanja. Ta mreža bi bila jedna, ona bi se selila s jednog bacališta na drugo. Šteta je na treningu bacati kladivo na travnjaku, jer bi se uništila trava. Na natjecanjima će se bacati na travnjaku, ali će se trava odmah sanirati. Za treninge mora biti bacalište izvan stadiona.

Što pripremate za ovogodišnji drugi po redu međunarodni miting?

-Da, u principu je i prvi miting prošle godine bio međunarodni, ali ljudi nisu mogli doći zbog situacije. Mi smo si dali dosta truda, pa smo za prvi miting dopremili i zapreke iz Zagreba te još neke rekvizite. Nažalost, nismo imali puno disciplina, preponske discipline nisu bile zastupljene na mitingu, a imali smo koplje od bacačkih disciplina. Sada kada dođe oprema bit će kompletan program na mitingu, bit će zastupljeno puno više disciplina. Bit će i nama lakše organizirati sve to skupa. Što se tiče imena, iz Hrvatske će doći najkvalitetniji natjecatelji, kao što su bili i na prvom mitingu. Nadam se da će priča s pandemijom biti iza nas, pa će sigurno doći barem ova ekipa iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Italije.  

Kakva je situacija s održavanjem velikih međunarodnih natjecanja u 2021. godini?

-U međunarodnom kalendaru sva su natjecanja predviđena i planiraju se održati. Jedino je otkazano Svjetsko dvoransko prvenstvo, Europsko dvoransko prvenstvo još uvijek je aktualno. Vidjet ćemo što će se dalje događati. Natjecanje koje je planiram za Brunu Belčića i Hrvoja Neralića su Mediteranske igre u Španjolskoj, tamo planiramo ići. No, pojavio se jedan problem, poklapaju se datumi održavanja tog natjecanja i državnog seniorskog prvenstva u Karlovcu. Državno seniorsko prvenstvo je i izborno za Ekipno prvenstvo Europe. Moramo vidjeti da li će se priznati norma, ako je oni istrče na Mediteranskim igrama. No, još ima do tada vremena, pa ćemo sve dogovoriti s Hrvatskim atletskim savezom. Treba napraviti onako kako je najbolje za atletičare i za reprezentaciju.

Hoće li na velikim natjecanjima nastupiti i atletičarke iz kluba?

-Lea Novković imala je prošle godine normu za Europsko prvenstvo za mlađe juniorke, to natjecanje pomaknuto je na ovu godinu, međutim ona više nije mlađa juniorka, tako da ne može nastupiti. No, njoj jako malo fali za normu za normu za Europsko juniorsko prvenstvo, a nije daleko ni od norme za Svjetsko juniorsko prvenstvo, koje će biti održano u Keniji. Heleni Valentić je cilj nastupiti za reprezentaciju Hrvatske na Ekipnom prvenstvu Europe. Za nastup za reprezentaciju gotovo je siguran Bruno Belčić, a kandidati su i Hrvoje Neralić i Ivan Katić. Veselim se sezoni, samo da se riješimo pandemije. Prošla sezona bila nam je jako dobra.   

Staza je obnovljena, stiže oprema, sada će se od vas i vaših atletičara i atletičarki tražiti sve bolji rezultati. Osjećate li pritisak?

-Prisutna je odgovornost, dobili smo zaista odlične uvjete. Zahvaljujem svima koji su bili uključeni u ovu priču, Gradu Karlovcu, Karlovačkoj sportskoj zajednici, ministarstvima i Središnjem državnom uredu za sport. Stvarno svima hvala. Baš sam zadovoljan i to je neki motiv da damo sve od sebe, da ove rezultate koje imamo, još podebljamo. Isto tako da one discipline koje nismo imali, a sada imamo, dignemo na jednu razinu. Moramo krenuti s mladima i raditi kompletan program. No, ima i tu problema, recimo skok s motkom. Ima raznih varijanti motki, pa se postavlja pitanje koje motke kupiti. Ima motki dužine tri metra, 3,35, pa 3,50 i 3,75 te četiri metra i još niz varijanti. Mislim da ukupno ima desetak različitih dužina motki i još svaka dužina ima deset do dvanaest podvrsti, ovisno o kilaži. Jedna motka košta od 400 do tisuću eura, sve to nosi svoje, no snaći ćemo se.

Još uvijek su na snazi mjere, pa je teško planirati. Jeste li spremni odraditi sve što želite?

-Da, zbog pandemije koronavirusa sve je još uvijek neizvjesno, no trudit ćemo se i radit ćemo što bolje možemo. Planiramo kao da je sve normalno, pa ćemo se prilagođavati. Sve u svemu, veselimo se novoj sezoni.