Plakete Zlatna kuna dodijeljene HS Produktu, te tvrtkama Bukva Commercium i INP Croatia

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima u 2021. godini.

  Plaketa Zlatna kuna, tradicionalno godišnje priznanje HGK za uspješnost i izvrsnost poslovanja najboljoj maloj, srednjoj i velikoj tvrtki dodjeljuje se na temelju pokazatelja dobivenih obradom podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika i novog kriterija, vezanog uz društveno odgovorno i održivo poslovanje.

  Ove godine plaketu Zlatna kuna u kategoriji velikih poduzeća dobio je ponovno HS Produkt, a preuzeo ju je direktor Željko Pavlin, u kategoriji srednjih poduzeća plaketa je pripala tvrtki Bukva Commercium iz Drežnice koju je preuzeo direktor i vlasnik tvrtke Rade Maravić, dok je u kategoriji malih poduzeća Zlatna kuna pripala tvrtki INP Croatia koja je uručena direktoru Marijanu Petruniću.

  HS Produkt je, podsjetimo, društvo nastalo u vrijeme Domovinskog rata i prisutno je na tržištu 30-ak godina, te je jedan od vodećih svjetskih proizvođača malog oružja visoke kvalitete. Od prvih modela pištolja, PHP (Pri Hrvatski pištolj) i HS-95, pa do iskoraka u proizvodnji puške i novih modela-Helicat-a, HS Produkt, kako je naveo Pavlin, konstantno ulaže u poboljšanje postojećih i razvoj novih modela. Najviše izvoze u SAD, međutim svake godine raste izvoz i u druge države. Unatoč svjetskim problemima i inflaciji, u 2021. godini povećali su prihode za 23,4 posto, od čega najveći udio čine prihodi na inozemnom tržištu. Trenutno zapošljavaju oko 1.850 ljudi.

  Tvrtka Bukva Commercium, kako je istaknuo direktor i vlasnik Rade Maravić, osnovana je 2008. godine, danas broji 40 zaposlenika, a djeluje na dvije lokacije, u Drežnici i Bakru. Primarna djelatnost tvrtke je proizvodnja i obrada piljene građe, te trgovina drvom i drvnim proizvodima. Iako uspješno posluje na domaćem i europskom tržištu, najveće izvozne rezultate tvrtke ostvaruje na afričkom i azijskom tržištu. Ta dugogodišnja suradnja rezultirala je i dobivanjem nagrade Zlatni ključ za najboljeg izvoznika na egipatsko tržište 2021. godine.

  Tvrtka INP Croatia je inženjerska tvrtka osnovana 2018. godine i trenutno zapošljava 16 inženjera, pretežno elektro struke. Kako je istaknuo direktor Marijan Petrunić, osnovna djelatnost tvrtke su usluge projektiranja postrojenja u energetici, procesnoj, farmaceutskoj i petrokemijskoj industriji. Članica je INP Grupe s uredima u njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Francuskoj, Engleskoj, Južnoj Africi, Egiptu i Braziku i u vlasništvu je INP Deutschland GmbH. Kako je naglasio direktor Petrunić, visoka kvaliteta izvedbe temelji se na znanju i iskustvu stručnog inženjerskog kadra tvrtke koji uključuje bivše zaposlenike Jugoturbine, ABB-a, Alstom-a, Infosys-a, te GE-a.

  Na sjednici je bilo riječi i o gospodarskim kretanjima, o čemu je više rekao predsjednik Županijske komore Karlovac, Zlatko Kuzman.

  -Lijepo je reći da su gospodarski pokazatelji doista dobri, čak i ova krizna vremena imamo rast pokazatelja. Ono što nije dobro to su veliki problemi s energetikom, sirovine su također poskupjele, problem je s radnicima, ali nekako naša poduzeća dobro posluju. Imamo više zaposlenih nego ikad, pogotovo u omjeru na broj stanovnika i veliki je pad nezaposlenih. Inflacija kojoj svjedočimo je rekordna, ona nam je pojela rast plaća pa nažalost umjesto 6,5 posto rasta plaća, one su pale 2,1 posto. Svakako su dobre vijesti da naše kompanije dobro podnose i ova krizna vremena. Očekujemo naravno kroz ove mjere Vlade da se pomogne poduzetnicima u smislu kompenzacija troškova koje će biti neminovni, ali važno je da ne budu astronomski vezano uz energetiku. Ove naše uspješne kompanije su garancija da se neće dogoditi veliki šokovi. Mi imamo perjanice našeg županijskog gospodarstva i dalje s dobrim poslovanjem, poručio je između ostalog Kuzman.