Šesti međunarodni festival tradicijskog pjevanja u Subotici

Pjevačka skupina KUD-a "Mostanje" osvojila treće mjesto na festivalu u Subotici

VIŠE IZ RUBRIKE

Tradicijsko pjevanje

Festival je održan u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo"

U subotu, 21.listopada, ženska pjevačka skupina KUD-a "Mostanje" sudjelovala je na VI. Međunarodnom festivalu tradicijskog pjevanja koje je u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" održano u Subotici. U Karlovac su se vratile s nagradom i to osvojenim trećim mjestom. Članice pjevačke skupine iz Mostanja su sukladno propozicijama festivala izvele dvije tradicionalne pjesme karlovačkog kraja u acapella izvedbi te neizostavno "rozganje" koje je, osim što je i zaštićeno od strane UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština, sada već i prepoznatljiv znak KUD-a "Mostanje“ čije članice tim specifičnim solo pjevanjem vrlo vješto vladaju. Nastupe izvođača pratila je tročlana komisija u sastavu: Ivica Ivanković, Ana Kelin i Tamara Štricki Seg. Podsjetimo se da ženska pjevačka skupina KUD-a "Mostanje" nije posustala od aktivnosti u svojoj djelatnosti čak ni u vrijeme COVID pandemije te je time osiguravala kontinuiran rad ovog karlovačkog društva. Ono što je počelo kao privremena zanimacija u samom početku pandemije dovelo je ovu skupinu do raznih projekata, brojnih nastupa i održavanja kvalitete izvedbi, čime se članice posebno ponose. Pjevačka skupina je u Mostanju oformljena kao sekcija još 2008.godine. Nema nekog posebnog razloga za to, već nekako slijedeći naputke komisije na smotrama da ne moraju nužno svi sve pjevati, ali i iz onog najoriginalnijeg dijela, a to je da se nikad nije prije sastalo 30 ljudi, stalo u polukrug i pjevalo. Pjevalo se u skupinama, manjim ili većim i uglavnom u svim prilikama: od svečanosti do svakojakih radova i prela. Kad je počela pandemija svima je brzo dosadio zatvoren prostor i prvenstveno su članice bile željne druženja odnosno probi. Mjere nisu dozvoljavale ples, ali rano proljeće je omogućilo da se članice nalaze na otvorenim prostorima i pjevaju. Kad su došle do nekog online rješenja razvilo se to u jednu lijepu priču. Naučile su se slušati na neki drugi način i vladati svaka svojim glasom iz nekog drugog kuta, a sve je to rezultiralo i s nekoliko spotova koje smo amaterski napravile i stavile na FB stranicu KUD-a.

Karlovački kraj, naročito dio južnog Pokuplja, karakterizira acapella pjevanje, rijetko uz glazbenu pratnju, ali nije isključeno. Bez obzira na broj članica, samo jedna pjeva vodeći glas (sopran), a svi ostali "prilažu" drugi u terci i/ili sa završecima "pod bas". U ranija vremena ovdje se mogla vidjeti sposobnost počimalje da je u pjesmi "ne pojede" i do 20 pratećih glasova, a to se nastoji i danas izdvojiti i zadržati. Neke stvari se ne mogu naučiti. Neke stvari moraju doći same i moraju se osjetiti. Teško je objasniti, ali doslovno je riječ o tome da ako se s nekim provede maksimum vremena ili odrasta u nekom okruženju i s nekim ljudima da se poprimi i njihove odlike. Ako preselite u Međimurje, sigurno da bi kroz 2,3 mjeseca počeli zvučati kao pravi Međimurci s njihovim prepoznatljivim naglaskom i izgovorom. I to je to. Ako ste rođeni u obitelji u kojoj se mnogo pjeva ili svira, ne morate zato i vi biti pjevač ili svirač, ali sam sigurna da ćete biti iznimno muzikalni, jer ste tome bili izloženi većinu života. I to je istina. U skupini KUD-a "Mostanje" je oko desetak članica. Tri su starije dobi i njih se zbilja čuva najbolje što se može. One su najizvornije i imaju one izvorne i najljepše boje glasova. One nešto mlađe nastoje usvojiti, imitirati i kopirati ih, kako bi u nekoj budućnosti i same mogle prenijeti nekim novim generacijama stil pjevanja, a sve kako bi se ta tradicija sačuvala i za idućih 100 godina. Pjevačice iz KUD-a "Mostanje" ne žele odmaknuti od izvornosti i u vremenima kad se sve brzo i lako mijenja, one se čvrsto drže za ono izvorno i kako je nekad bilo. Kontinuiran i kvalitetan rad osigurao im je brojne nastupe, ali i nagrade.

-Malo nam je bilo i naporno, ali 2022.godine izbrojale smo dvadesetak samostalnih nastupa. Ove godine će brojka biti nešto manja, ali zanemarivo manja, jer smo već sada na 11 odrađenih i poznatih 4 u najavi, a do kraja godine ima još vremena. Od službenog dijela; svake godine smo sudionice Županijske smotre zborova i malih vokalnih sastava Karlovačke županije te smo 2019. i 2023. godine priskrbile pravo za odlazak na državni susret. 2019. godine na susretu u Sisku smo na državnoj razini osvojile srebrnu plaketu, odnosno 2.mjesto. Ove ćemo godine u Koprivnici dati sve od sebe da budemo u vrhu izvornog pučkog pjevanja, a na ponos svih naših članova, pa i mještana Mostanja i građana grada Karlovca. Rado se odazivamo na sve pozive i svaki nam je poseban na svoj način. Ali sve nam je i iskustvo više i neko posebno zadovoljstvo. Subotica je jedan od takvih nastupa. Zbilja za pamćenje, kazale su članice pjevačke skupine.

Članice pjevačke skupine KUD-a "Mostanje" iz Subotice su se vratile u nedjelju. Nakon svete mise u crkvi Presvetog Srca Isusovog u nedjelju ujutro krenule su put Hrvatske te nakon posjeta Baranji, stigle kućama u večernjim satima. Za organizatora festivala imaju samo riječi hvale, što za organizaciju, što za iznimno gostoprimstvo, ali i za sve članove svog KUD-a koji ih konstantno podupiru. Posebno se zahvaljuju na podršci i karlovačkom gradonačelniku Damiru Mandiću.