Korištenjem aplikacije RED BUTTON, koja se nalazi na web stranici MUP-a vršnjačko nasilje anonimno može prijaviti ili žrtva nasilja ili svjedok nemilog događaja

"Pink Shirt Day" u OŠ Grabrik obilježen "Tetrom potlačenih"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, PU karlovačka danas je organizirala u OŠ Grabrik obilježavanje Dana ružičastih majica ili Pink Shirt Day, čime su odlučili reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju, ali i čime su poslali poruku cijelom društvu koje bi se trebalo ozbiljno zamisli nad problemom vršnjačkog nasilja, koje je sveprisutno.

  Zanimljivim, edukativnim ali i preventivnim igrokazom, sociopsihološkim načinom „Teatra potlačenih“ u kojem su scene nasilja u školi svojima prijateljima iz razreda dočarale učenice osmog razreda, uz pomoć ostalih sudionika koji policiji pomažu u provedbi ovih preventivnih aktivnosti, odnosno kako to izgleda kad se vršnjaci u krugu škole sukobe, kako se nasilje treba zaustaviti i kako tome i takvom ponašanju reći STOP.

  -Cilj nam je prvenstveno senzibilizirati javnost na zajedničku borbu protiv svih oblika nasilja, pogotovo vršnjačkog i da bi poslali jasnu poruku da nasilje nije cool i STOP nasilju. U svim tim našim nastojanjima su nam prvenstveno potrebna djeca. Jer, djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja.

  -Želja nam je poslati poruku svima, da sva pravila ponašanja koja vrijede u realnom životu vrijede i u virtualnom svijetu ta da nijedan oblik nasilja bio on psihičke ili fizičke prirode, kao što je vrijeđanje, čupanje, omalovažavanje, ponižavanje ne smije proći nekažnjeno. Na takva ponašanja nema tolerancije, ali to pojedinac ne može sam, u tu problematiku se moramo uključiti svi kao zajednica i društvo u cjelini.

  -Nasilje pogotovo nad djecom, bilo koje vrste, javno osuditi moraju svi, djeca, mladi, roditelji, škole, policija i sve ostale institucije, jer jedino to je garancija da će ono biti zaustavljeno.

  - Jedno od najčešćih vidova nasilja među djecom je ono putem društvenih mreža. Mi kao policija reagiramo na svaku prijavu, bez obzira je li ona anonimna ili ne. Koristim i ovu priliku da još jednom podsjetim javnost da se na nasilje mora reagirati odmah, jer odgađanjem ono neće nestati samo će postati još veće.

  Prijaviti ga se može na nekoliko načina ili dolaskom u policijsku postaju ili korištenjem aplikacije RED BUTTON, koja se nalazi na web stranici MUP-a, gdje ga anonimno može prijaviti ili žrtva nasilja ili svjedok nemilog događaja, zaključila je Anita Gračan policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju PU karlovačke.

  Scene nasilja sa učenicama ali i načini kako ga zaustaviti sa učenicima je uvježbala Tatjana Farkaš iz Obiteljskog centra Karlovačke županije, Nataša Vojnović iz GK Ivan Goran Kovačić glumila je mamu jedne „zlostavljačice“, a i dvije prave mame iz Vijeća roditelja te škole Sanja Milek i Nataša Pavičić pomogle su u realnom prikazu scena.

  Učenici-gledatelji zajedeno sa svojim nastavnicima nisu bili samo pasivni promatrači već su svojim prijedlozima i reakcijama trenutno mijenjali nasilničku situaciju, odnosno aktivno su se suprotstavljali zlostavljačici, čime su se trenutno izložili podsmjesima okoline, ali u konačnici pokazali su da su se svrstali na stranu dobra bez obzira na cijenu i tako pokazali hrabrost i želju za mijenjanjem na bolje, ne baš ohrabrujuće budućnosti.(rb)

   

  Foto: (rb)