Prvi Karlovački

“Piknik je bio sjajan, ovako nešto mogu napraviti samo Karlovčani”

12.07.2019

Karlovac

Razgovor: Anton Kikaš, hrvatski domoljub i poslovni čovjek

Karlovačka delegacija, koja je boravila u Kanadi i prisustvovala Karlovačkom pikniku u Karlovac parku u Miltonu u Kanadi imala je susret s poznatim hrvatskim domoljubom i poslovnim čovjekom Antonom Kikašom.

Dan prije piknika Kikaš je ugostio gradonačelnika Damira Mandića, saborsku zastupnicu Mariju Jelkovac i članove Karlovačke građanske garde u najboljem restoranu u Mississaugi “La Castile”. Uz večeru, u ugodnom razgovoru Anton Kikaš upoznao je goste sa svojim aktivnostima. Anton Kikaš proveo je gotovo cijeli dan u Karlovac parku i sa svojim snimateljem iz Croatice TV napravio televizijski prilog o pikniku i razgovor s gradonačelnikom Damirom Mandićem. Kikaš je istaknuo je da se uvijek odlično osjeća među Karlovčanima.

-Piknik je bio sjajan, ovako nešto mogu napraviti samo Karlovčani. Sretan sam što su na pikniku bili gradonačelnik Damir Mandić, saborska zastupnica Marija Jelkovac i Karlovačka građanska garda. Snimili smo cijeli piknik i reportaža će biti emitirana u programu Croatice TV. Nadam se da će iduće godine doći i moj prijatelj župan Damir Jelić, rekao je Anton Kikaš.

Nedavno je Anton Kikaš prisustvovao u Zagrebu promociji filma “Hrvatske sportske legende – 120 godina hrvatskog sporta”, kojem je producent, a redatelj filma je Jakov Sedlar.

-Promocija filma bila je sjajna, dvorana je bila puna. Nakon velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji, osjećao sam da nešto moram napraviti za hrvatske sportašice i sportaše. Jakov Sedlar mi je ispričao priču da je pred nekoliko godina tadašnjem ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću predložio da se napravi film o hrvatskom sportu, ovaj je to odbio s izgovorom da nema novaca. Meni se ideja svidjela i ja sam financirao izradu filma, kazao je Kikaš.

Prošle godine Kikaš je dobio dva značajna priznanja u Kanadi. Uručena mu je nagrada Transformation Award za 2018. godinu, to je nagrada za inovaciju, a dobilo ju je dvanaest osoba. Kikaš je uključen i u knjigu o 150 uglednih Kanađana.

-To su za mene velika priznanja, jer u Kanadi ima 37 milijuna ljudi i dobiti takva priznanja, to je velika čast i za mene i za hrvatsku zajednicu. I dalje ću nastaviti raditi za svoje dvije domovine Hrvatsku i Kanadu, istaknuo je Kikaš.

Već dvije i pol godine Anton Kikaš juri svijetom i promovira film koji govori o njegovom pothvatu iz 1991. godine “Nisam se bojao umrijeti – Domoljubna misija Antona Kikaša 1991.”. Autor ovog igrano-dokumentarnog filma je Jakov Sedlar.

-Prva promocija bila je u Zagrebu, zatim u niz gradova u Hrvatskoj. Izuzetno sam sretan što je jedna od prvih promocija bila u Karlovcu. Nikad neću zaboraviti promociju u Gradskom kazalištu Zorin dom. Bilo je sjajno. Ponosan sam što sam dobio Medalju Grada Karlovca. Pozvao me gradonačelnik Damir Mandić na svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom 440. rođendana grada Karlovca i pošto ću u to vrijeme biti u Hrvatskoj, dolazim u Karlovac, kazao je Kikaš.

Treba istaknuti da je Kikaš projektirao nekoliko naselja na području oko Toronta, koja su se pokazala kao vrhunska. Iako je prodao svoju tvrtku, Kikaš je još uvijek prisutan u biznisu. Anton Kikaš zaslužan je za uvođenje studija hrvatskog jezika u Sveučilište Waterloo u Kanadi. Anton Kikaš jako voli sport, a posebno nogomet. Značajna je njegova uloga u kultnom hrvatskom klubu “Croatia” iz Toronta. Kikaš je organizirao turneje “Dinama” i “Hajduka” u Kanadi. Poznat je kao dobrotvor i humanist, jer je pomogao mnogima, kojima je pomoć bila potrebna. Kikaš je zavolio Karlovac i možemo očekivati da će pomoći u nekim karlovačkim projektima. (b.o.)