Ako se dovrši kanal Kupa – Kupa nisu više potrebni nasipi, ili ipak jesu, polemika se vodila na Gradskoj razgovaraonici koju organizira Nezavisna lista Naš Karlovac

Petračić smatra da za branu u Brodarcima ne treba čekati građevinsku dozvolu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Obrana grada od poplava - između rješenja i zabluda bila je tema treće Gradske razgovaraonice koju organizira Nezavisna lista Naš Karlovac. Gradski vijećnik nezavisne liste Davor Petračić mišljenja je da je najbrže i najefikasnije rješenje problema poplava stavljanje kanala Kupa –Kupa u punu funkciju, kao i da je sadašnje projektiranje sustava netransparentno.
  - Ta obrana od poplava je još uvijek obavijena velom tajni jer ja nikad nisam čuo čiji je koncept, tko je projektant tko projektira, a ne znamo niti rokove, niti stvarne troškove niti smo sudjelovali u javnoj raspravi što bi mi u stvari htjeli. Želimo li odmah rješenje ili mislimo to rješenje dobiti za pet ili šest godina. Ima tu puno dilema, kako je ocijenio Petračić.
  - Za obranu od poplava je davno napravljeno rješenje. To rješenje koliko je jednostavno ono je po meni jedino moguće rješenje i jedina svrha i jedini način brze obrane od poplava, kazao je Petračić, koji je prezentirao i svoje skice i proračune koliko bi kanal Kupa-Kupa odveo poplavnih voda iz samog grada.
  - Kad bi kanal Kupa-Kupa funkcionirao onako kako je predviđen davnih 70-ih godina u gradu Karlovcu ne bi trebalo niti jednog nasipa, konstatirao je.
  Iznio je podatak da kanala danas umjesto 750 kubika u sekundi radi s 250 kubika, te kada bi bio u funkciji protok vode krooz Karlovac bio bi sveden na 650 kubika u sekundi kod predviđenih stogodišnjih voda.
  U raspravu se uključio Mladen Grčić, koji se slaže s Petračićem, da je kanal ključno rješenje problema, ali da je taj projekt davno završio u ladici, a sada je dorađen u Hrvatskim vodama. On smatra da bi kanal imao višestruke koristi, jer bi onog trenutka kad bude dovršen zemljište koje je sad poplavno nizvodno uz Kupu to prestalo biti i dobilo na vrijednosti.
  Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda naglasio je da su prijedlozi, a nešto slično je iznio i Petračić, oko produbljivanja korita „besmisleni“. Također da se ne smije olako odbaciti nasipe koji su planirani, uz Kupu od Brodaraca do Rečice, jer su itekako važni. Po njemu primjeri poplava u Europi i Americi koje su se počele javljati od 2005. godine pokazuju da se prilike mijenjaju. Dodao je da postoje samo dvije vrste nasipa, što se zadnjih godina i pokazalo, oni koji su se prelili i oni koji će se tek preliti. Istaknuo je da se zaboravlja kakvi su kod poplava 2014. bili vodostaji Korane.
  Bilo je i pitanja hoće li netko preuzeti odgovornost za izgradnju pročistača na lokaciji koja je po mnogima kriva i što je uzrok problema s poplavom. No, Mladen Grčić kaže da lokacija pročistača nije sporna, ali ga je trebalo braniti kružnim nasipom, a drugim nasipom braniti kuće u Gornjem Mekušju.
  Kako će se izgraditi nasip na lijevoj obali Kupe na potezu od Selca, gdje se cesta urušila u Kupu bilo je također jedno od pitanja i kako riješiti na tom potezu problem zaobalnih voda. Pavlović je naglasio da je projektom predviđeno rješavanje zaobalnih voda. Također je naglasio da je počelo i projektiranje brane Brodarci. Za sve je međutim potrebna studija utjecaja na okoliš. Petračića zabrinjava i dinamika kojom se planiraju radovi, a to je dovršetak sustava do 2023. godine. On je mišljenja da prioritetno treba rješavati projektiranje brane Brodarci. Štoviše, smatra da ne treba čekati građevinsku dozvolu te je poplavu je usporedio s ratnim stanjem, kad se problemi moraju rješavati brzo. (kb)