Prvi Karlovački

Petnaest godina brige o beskućnicima u Karlovcu

Autor: Branko Obradović

17.10.2021

Karlovac

Danom otvorenih vrata u Centru za beskućnike Karlovac obilježen Svjetski dan beskućnika

U nedjelju, 10. listopada obilježen je Svjetski dan beskućnika. Tim povodom održan je Dan otvorenih vrata u Centru za beskućnike Karlovac, koji je posjetio gradonačelnik Damir Mandić. Treba istaknuti da ovih dana Centar za beskućnike Karlovac obilježava petnaest godina postojana. Povodom tog jubileja i Svjetskog dana beskućnika razgovarali smo s predsjednikom Udruge Milosrđe – Centra za beskućnike Karlovac Petrom Banićem i dopredsjednicom Ivankom Vukas Grdić. Petar Banić istaknuo je da su u nedjelju tijekom dana dolazili građani u posjet, a neki su i donijeli donacije.

-U nedjelju, 10. listopada obilježili smo Svjetski dan beskućnika. U Centru za beskućnike tim povodom održan je Dan otvorenih vrata, građani su dolazili u posjetu, a neki su i donijeli donacije. Posjetio nas je i gradonačelnik Damir Mandić sa svojim suradnicima. Gradonačelnik je obišao prostor, razgovarao s korisnicima i djelatnicima te se upoznao s radom Centra za beskućnike Karlovac. Ove godine je petnaest godina rada Centra za beskućnike, a širili smo ga u nekoliko faza. Danas imamo prenoćište s 24 korisnika i dnevni boravak sa 61 korisnikom. U tom dnevnom boravku dijelimo topli obrok, koji osigurava Grad Karlovac, kazao je Petar Banić.

Centar za beskućnike počeo je s radom 2006. godine, Petar Banić prisjetio se tih dana prije petnaest godina i istaknuo da je bilo vrlo teško.

-Izdržali smo petnaest godina, počeci su bili teški, bili smo i sami skeptični da možemo nešto napraviti, to je bilo 2016. godine, negdje u ovo doba. Imali smo četiri branitelja, koji su bili na ulici, jedan je bio u autu, dva u bivšem kinu Luxor, a jedan u vojarni na Gazi. Kada su zatražili pomoć, odlučili smo ih smjestiti u jednu kućicu na Gazi, sredili smo jednu sobicu gdje smo ih smjestili. Tako je to krenulo, bez vode, bez struje, a s velikom zebnjom, kako će to ići, rekao je Banić.

Interes za Centar za beskućnike je velik i svi su kapaciteti popunjeni i što se tiče prenoćišta i što se tiče dnevnog boravka.

-U petnaest godina kroz Centar za beskućnike Karlovac prošlo je 256 korisnika. Trenutna situacija je da smo puni, kapacitet je i prepun. Znači 24 korisnika su u prenoćištu, od čega su četiri žene, a 61 korisnik je u dnevnom boravku, oni koriste uslugu obroka i naše aktivnosti u dnevnom boravku. To je socijala, kojima je Grad Karlovac odobrio ručak i oni dolaze kod nas. Mi obavljamo podjelu ručka i nudimo im još određene aktivnosti. To je osobna higijena uključujući i radne aktivnosti, imaju taj poludnevni boravak osiguran, njihova je stvar, koliko to žele koristiti, nema nikakve prisile, to je njihova dobra volja. Neki jedu kod nas, a neki donesu posude i nose obrok kući, kazala je Ivanka Vukas Grdić.

Petar Banić je istaknuo da su ti korisnici dnevnog boravka, potencijalni korisnici prenoćišta, jer njihov smještaj nije adekvatan.

-Nažalost, oni su ti koji na kraju završe u našem prenoćištu. Više je razloga, neki nemaju novaca za plaćanje režija, smještaj im nije adekvatan ili nemaju higijenske uvjete. Dakle oni su na rubu i kod njih je prisutan rizik od beskućništva. Grad Karlovac im je osigurao ručak, a mi im pokušavamo pomoći koliko možemo, napomenuo je Banić.

Dakle, beskućnici, i korisnici prenoćišta i korisnici dnevnog boravka, imaju ručak, a to osigurava Grad Karlovac.

-Da, ručak je siguran, a doručak i večeru, rješavamo sami. Proizvodimo na svojim poljima i plantažama velike količine povrća i voća i koristimo još i donacije. Tako da smo dobro definitivno dobro organizirani, dobro ih hranimo, a to nam je bio i cilj. Radimo puno u poljoprivredi i imamo zaista velike količine povrća i voća, proizvodimo sve moguće povrće, a imamo i voće, istaknuo je Pero Banić.

Korisnici i djelatnici Centra za beskućnike Karlovac vrijedno rade na svojim plantažama, a radi se i na pripremi zimnice.

-Svi naši korisnici vole zimnicu, pogotovo kisele stvari, pa svi vole raditi i na pripremi. Napravili smo sve za zimu, a još ćemo pripremiti neke stvari. Tako da mogu reći da uz pomoć donacije hrane imamo dosta, pa nema problema za doručke i večere, rekla je Ivanka Vukas Grdić.

Centar za beskućnike Karlovac organizira osposobljavanje i školovanje beskućnika te provodi javne radove.

-Radimo na osposobljavanju i školovanju korisnika, provodimo javne radove. Tako da za korisnike osiguravamo ne samo smještaj i prehranu, nego i osposobljavanje, kako bi se što prije vratili u normalan život, zaposlili i osamostalili. Prošlog vikenda Ivanka i ja uspješno smo u Splitu odradili 15. nacionalni susret, gdje smo istaknuli vrijednosti Karlovca, znači vrijednosti Centra za beskućnike Karlovac. Ivanka i ja bili smo u Splitu prikazali smo kako surađujemo s lokalnom upravom, s ministarstvima i lokalnom zajednicom, znači sa školama, građanstvom i svima u okruženju, koji mogu pomoći u poboljšanju uvjeta za korisnike, kazao je Banić.

Centar za beskućnike Karlovac svojim vlastitim sredstvima radi na uređenju i dogradnji objekata.

-Ove godine uređivali smo nekoliko objekata, nastavljamo to i dalje, većinom svojim vlastitim sredstvima, Grad Karlovac, Karlovačka županija i ministarstva ne mogu nam financirati uređenje prostora i dogradnju. Mi nemamo potrebne uvjete i razne dozvole kako bi proširili Centar za beskućnike Karlovac. Preuređenjem prostora želimo napraviti manje spavaonice, sada su 22 ležaja u velikoj spavaonici, a želimo napraviti manje sa četiri ležaja i da svaka ima svoj sanitarni čvor. Da, trenutačno radimo i krov na spavaonici. Očekujemo nove korisnike, trebali bi povećati prostor, da možemo komotno primiti u prenoćište 25 korisnika, a do 70 u dnevni boravak za podjelu obroka, koje osigurava Grad Karlovac. To nije puno prema broju socijalno ugroženih građana, ali se pokušavamo nekako uklopiti u taj dio socijalnog programa, pomaganjem našim sugrađanima i korisnicima, istaknuo je Petar Banić.

U planu je i izgradnja jedne zgrade u Karlovcu u koju bi bili smješteni beskućnici, a to bi bili socijalni stanovi.

-Aplicirali smo na Europsku uniju da nam dodijeli sredstva od sedam i pol milijuna kuna za izgradnju zgrade u kojoj bi napravili sedam stanova, to bi bili socijalni stanovi, Tada bi riješili u Karlovcu 99 posto problema. To su mladi ljudi, koji se mogu zaposliti, koje možemo zaposliti i mladi ljudi kojima treba osamostaljenje trenutačno, jer su u grupama u kojima podliježu nepodopštinama, neradu i pijanstvu. Tako da idemo u smjeru te zgrade, a tu smo Grad Karlovac i mi partneri, rekao je Banić.