Prvi Karlovački

Petnaest gerontodomaćica brine o 60 korisnika, kojih će do kraja projketa biti duplo više

11.07.2019

Politika

Najviše korisnika je s područja općine Barilović i područja Duge Rese, a gerontodomaćice svakodnevno obilaze korisnike u blizini mjesta stanovanja, za što su im osigurana sredstva za troškove prijevoza, od mjesta stanovanja do krajnjih korisnika.

Petnaest nezaposlenih žena iz teže zapošljive skupine i to pet s područja Duge Rese, isto toliko iz Barilovića, tri iz Netretića i dvije iz Generalskog Stola, dobilo je posao kroz projekt ZAŽELI- „Spas u zadnji čas“, koji traje dvije godine.

One će tako brinuti o 60 korisnika, svaka od njih o minimalno četiri osobe kojima će u tom razdoblju pomagati u kućanskim poslovima, brinuti o njihovoj higijeni i higijeni doma, pomagati u pripremi obroka, brinuti o opskrbi i dostavi namirnica ili će kvalitetu života korisnika koji žive na udaljenim ruralnim područjima, najčešće sami, poboljšati druženjem ili razgovorom. Najviše korisnika je s područja općine Barilović i područja Duge Rese, a gerontodomaćice svakodnevno obilaze korisnike u blizini mjesta stanovanja, za što su im osigurana sredstva za podmirenje troškova prijevoza, od mjesta stanovanja do krajnjih korisnika.

Gerontodomaćice, kako je danas na početnoj konferenciji rekao ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Duge Rese Mario Biršić rade već mjesec dana i već se sada pokazalo da je broj korisnika veći nego što je ovim projektom planirano. No, do kraja provođenja projekta, dakle do lipnja 2021. vjerujem da ćemo njime obuhvatiti oko 120 korisnika.  

O ciljevima projekta koji je jako dobro prihvaćen Biršić je među ostalim naglasio njegovu veliki važnost jer se je omogućilo zapošljavanje i otvaranje tržišta rada ženama ranjivih skupina, onih od 50 godina i starijih, mogućnost za ostanak na tom tržištu, a kroz program obrazovanja i edukacije za gerontodomaćice, jednog dana kad ovaj program završi i mogućnost samozapošljavanja. Jednako tako, kaže Biršić ne manje važan cilj ovog projekta je prevencija prerane institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba, njihova socijalizacija, te ugodniji i lakši život u vlastitom domaćinstvu, čime će se utjecati i na poboljšanje kvalitete života, odnosno na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa, a partneri su Grad Duga Resa, Općine Barilović, Netretić i Generalski Stil, Centar za socijalnu skrb Duga Resa i HZZ- područni ured Karlovac. Vrijednost projekta koji je u potpunosti financiran sredstvima EU je 3,4 milijuna kuna, a provodi se od 14.12. 2018. do 14.06.2021.(rb)

Foto: r.b.