Aktivnosti pod nazivom Barcamp sudionici projekta Energy@School provodili su u srijedu u Aquatici

Pet karlovačkih osnovnih škola opremljeno uređajima za štednju i pratnju potrošnje energije

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zabavne radionice, kviz, edukacijske igre, natjecanje i druženje, aktivnosti su pod nazivom Barcamp koje su sudionici projekta Energy@School provodili u srijedu u Aquatici.

    Cilj navedenog projekta koji se provodi od 1. srpnja 2016. do kraja lipnja ove godine je povećati mogućnosti javnog sektora da poboljša energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija CO2.

    -Projekt Energy@School  sufinaciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i jedan je od Interreg programa koji se provodi u gradu Karlovcu. Konkretno, za grad Karlovac je kroz ovaj projekt rezervirano više od 220 tisuća eura, a što smo potrošili na opremanje pet osnovnih škola novom LED rasvjetom u nekim učionicama, ugradili smo termoregulacijske ventile kako bi smanjili potrošnju toplinske energije i ugradili smo takozvane smart ili pametne mjerače energije i zapravo svakodnevno učenici, učitelji i ravnatelji provjeravaju je li potrošnja energije u školama optimalna kako bi uvjeti za učenike bili dobri, a istovremeno kako bi bili štedljivi, naglasila je voditeljica projekta, Marina Grčić. Dodala je kako su u navedeni projekt uključene osnovne škole Braća Seljan, Dubovac, Rečica, Mahično i Švarča. Učenici i njihovi nastavnici su, kako je pojasnila, prošli jedan trening i postali su takozvani mlađi i stariji čuvari energije.

    Što se tiče rezultata projekta, rekla je i kako su od 42 škole iz cijele centralne Europe koje su u projektu sudjelovale, naših pet škola po neslužbenim rezultatima, u prvih sedam mjesta. U projekt ukupno vrijedan 2,581 milijun eura uključeno je 12 partnera iz sedam europskih zemalja. Današnjim aktivnostima bio je prisutan i gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima. (sl)

    Foto: I. Čepurkovski