Prvi Karlovački

Peđa Grbin u Karlovcu: Za neviđenu pljačku iz INA-e za Grbina postoji glavni krivac, a to je Andrej Plenković

Autor: Miloš Milovanović

30.08.2022

Karlovac

Radilo se o željezu ili o milijardi kuna iz INA-e, modus operandi je isti i to je ono što tlači Hrvatsku, poručio je predsjednik SDP-a

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin večeras je posjetio Karlovac. Zajedno s predsjednikom županijske i predsjednicom gradske organizacije SDP- a Daliborom Domitrovićem i Dragicom Malović održao je konferenciju za medije u stranačkim prostorijama, a zatim je posjetio i Dane piva.

Županijski predsjednik SDP-a, ujedno i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović najprije je upozorio na ono što se ovih dana događa u Hrvatskoj.

Nije to samo ovih dana, to je čitav niz godina. To je jedan dugi period ponašanja i načina upravljanja Republikom Hrvatskom od strane HDZ-a. Vidimo u ovoj najnovijoj aferi da je HDZ u stanju krasti od europskih novaca, od novaca RH pa do željeza na terenu. Vidimo što se radi u županijskoj organizaciji i  na koji način HDZ funkcionira u županiji. Mogu govoriti s aspekta čelnika jedinice lokalne samouprave, točnije Grada Ogulina, da su nas u posljednje dvije godine, bez ikakvog pitanja zakinuli za nekoliko milijuna kuna iz gradskog proračuna koje moramo uložiti u ceste koje su nam jednostavno predali na upravljanje, bez pitanja. Ali, to je taj način upravljanja HDZ-a koji vidimo kroz čitav niz godina u RH; to je ta krađa, to je taj  nepotizam, to je taj modus operandi , to je to ponašanje HDZ-a – „Država to smo mi“. Mi to ne želimo gledati sa strane, nego da se ova Vlada, ovaj HDZ s makne s trona, da pokažemo građanima bolju i kvalitetniju opciju i to je pred nama cilj do idućih parlamentarnih i lokalnih izbora. Jačanje županijske organizacije meni je prioritet kao predsjedniku ŽO, ali i ukazivanje na sve ono što je HDZ radio kroz čitav niz godina. Pokazali smo da možemo gradski proračun podignuti za 150 posto, sa 40 na 100 milijuna kuna te da se jednom dobrom, ispravnom i poštenom politikom može dobro razvijati i raditi. Pokazali smo da se može zaposliti oko 500 ljudi više u samo četiri godine mandata. To ćemo pokazati i na županijskoj razini, rekao je Domitrović.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najprije se u svom obraćanju novinarima, referirao na Domitrovića.

Grad Ogulin je u četiri godine uspio podići proračun s 40 na 100 milijuna kuna. Ogulin bi trebao 10 godina raditi da pokrije ono što su HDZ-ova ekipica i Plenkovićevi pajdaši maznuli u godini dana. Radilo se o željezu ili o milijardi kuna iz INA-e, modus operandi je isti i to je ono što tlači Hrvatsku. Kad se netko zapita zašto su mu ovoliki računi za plin, neka se sjeti da je novac završio na računima pojedinaca, onih koji su članovi HDZ-a, donatori HDZ-a, povezani s HDZ-om, a danas kad ih pitaš za to, HDZ s time nema ništa, najprije je rekao Grbin pa nastavio.

Za neviđenu pljačku iz INA-e za Grbina postoji glavni krivac.

Kriv je onaj koji je svu tu bratiju imenovao u nadzorne odbore i upravu INA-a, a to je Andrej Plenković. Odgovornost je na njemu i smiješno mi je kada jučer govore o tome da zahvaljuju institucijama pravne države što su reagirale i kako je HDZ omogućio funkcioniranje države. Braćo, te institucije ne bi imale posla da im HDZ-ovci u INA-i, ili ovi iz ŽUC-a nisu taj posao osigurali. To je realnost, od željeza do INA-e, modus operandi je isti, rekao je Grbin i dodao:

Od tih milijardu kuna 44 posto je hrvatsko, od naše države, od građana ove zemlje. Slučajno je 440 milijuna kuna iznos koji je potreban da država isplati naknadu onima koji imaju mirovinu ili plaću manju od 4 tisuće kuna za inflaciju ili kao energetski dodatak. Samo iznos od ove pljačke bi bio dovoljan da se takav dodatak isplati sada i na jesen. To je ono što je državi i njezinim građanima ovom pljačkom oduzeto. Ovo je isključivo i jedino odgovornost Andreja Plenkovića, HDZ-ove ekipe koja misli da njihova bratija može krasti željezo ili milijarde na plinu, zaključio je.

Na novinarski upit hoće li SDP podržati zahtjeve sindikata za povećanjem plaća zaposlenika u javnim službama od 10 posto, rekao je da javne službe obuhvaćaju policajce koji brinu o našoj sigurnosti,  prosvjetne radnike koji se brinu da naša djeca dobiju adekvatno obrazovanje i liječnike koji se brinu za naše zdravlje.

Inflacija je na godišnjoj razini preko 12 posto, a povećanje od 4 posto je tek trećina. To nije povećanje, nego kaskanje za inflacijom. U prvih 6 mjeseci prije sezone Hrvatska je ostvarila povećanje prihoda od 20 posto, da su HDZ-ovci su radili posao koji im je povjeren, samo od INA-e bi imali još 440 milijuna kuna. Ne postoji nikakav razlog da se onima koji rade u javnim službama ne osigura da u godini inflacije barem ne izgube na vrijednosti plaće da ono što su imali 1.1.2022. imaju i 31.12.2022, kazao je Grbin.

SDP je u proceduru uputio i zakon da umirovljenici ne gube na vrijednosti mirovina, da im barem ostane ista, no kaže, “HDZ je to odbio jer njih za ljude nije briga”.