SDP-ova stambena politika

Peđa Grbin u Karlovcu: Vlada nas kopira i prepisuje naš program “Plan za stan”

VIŠE IZ RUBRIKE

krov nad glavom

Izdvajanjem iznosa od samo 1% proračuna na godišnjoj razini u pet do šest godina možemo osigurati 15.000 novih stanova.

Danas je u Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj SDP predstavio svoju politiku stanovanja "Plan za stan". Uz predsjednika SDP-a Hrvatske Peđu Grbina, na predstavljanju su bili i potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, član Predsjedništva SDP-a i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac te predsjednica karlovačkog SDP-a Dragica Malović.

Grbin je na početku prepričao kako je jučer u Rovinju pri dodjeli POS-ovih stanova jedan od njih nekoliko koji su preuzimali ključeve rekao da je sretan što je napokon prvi put s navršenom 51 godinom izašao iz roditeljskog doma i dobio priliku osamostaliti se.

-To nas ne treba čuditi. U Hrvatskoj je prosječna dob u kojoj mladi odlaze iz roditeljskog doma 33 godine i po tome smo jedna od dvije najgore zemlje u Europi, kazao je Grbin. To bi trebalo svima nama kao društvu zazvoniti kao alarm. Jer temeljno je ljudsko pravo imati krov nad glavom. SDP je zato nakon godine dana ozbiljnih priprema predstavio javnosti svoj ''Plan za stan'' koji bi trebao osigurati ljudima ove zemlje da pod normalnim okolnostima kakve su dostupne na primjer u Austriji dođu do rješenja svojeg stambenog pitanja.

Predsjednik SDP-a bio je vrlo konkretan s prijedlogom:

-Država mora početi graditi stanove za svoje ljude, građanke i građane Hrvatske. Izdvajanjem iznosa od samo 1% proračuna na godišnjoj razini u pet do šest godina možemo osigurati 15.000 novih stanova. Usporedbe radi, prošle godine je prodano 3.900 novih stanova, a ovim izdvajanjem bi se to znatno povećalo.

Jasno, iskoristio je priliku uputiti kritiku vladi, ali i optužio vlast za ''prepisivanje'':

-Da smo na dobrom tragu vidimo i stoga što nas je vlada počela kopirati i prepisivati naš program “Plan za stan” i planiraju ga plasirati kao svoju vlastitu stambenu politiku. Gdje su bili zadnjih sedam godina - ne znam, jedino što su ponudili je ovaj program APN-ovi kredita koji je doveo do toga da onima koji imaju pravo na subvenciju - tu subvenciju pojede porast cijene stanova, a oni koji nemaju pravo na subvenciju moraju plaćati dramatično višu cijenu nego što je bila do sada. Naime, prosječan porast cijene stanova je čak 20% u prošloj godini, iznio je ovaj podatak Grbin - čak 8 postotnih poena više od inflacije. U Zagrebu je kvadrat došao do prosječno 2.700 eura za novogradnju. Pogledali smo kako to rade drugi, primjerice naši prijatelji, drugovi u Austriji, u Beču i vidjeli smo da ono što oni provode već stotinu godina napokon treba implementirati u Hrvatskoj.

Iznio je i neke usporedbe cijena u Austriji i kod nas:

-U tom Beču gdje su primanja puno veća nego u Zagrebu ili Karlovcu, za manje od 400 eura, rekao je, možete iznajmiti dvosoban stan u javnom programu od 50-55 kvadrata, dakle po cijeni od 7,5 eura po metru kvadratnom. Kod nas o tome možete samo sanjati. Ili eventualno naći jedva neku malu garsonjeru u kojoj će se i netko tko nije mojih gabarita stiskati, našalio se. Kad dobijemo povjerenje građana realizirat ćemo našu stambenu politiku jer je to naša obveza, to je ispravno i to je potrebno građanima naše zemlje, rekao je za kraj.

Peđa Grbin nije htio komentirati rejting stranke i trendove koje bilježe najnovije ankete:

-Ne komentiramo ankete, pa to neću ni danas. Naša obveza je puno veća od pratiti ankete, već građanima nudimo suvisle i sustavne politike kao što je ova stanogradnja.

Na pitanja novinara vidi li sebe na mjestu premijera s obzirom da je ipak čelnik drugoplasirane stranke na rang listi popularnosti stranaka, Grbin je potvrdio da je kandidat svoje stranke za mjesto predsjednika vlade Republike Hrvatske.