Pavlini obilježili spomendan svog utemeljitelja svetog Pavla pustinjaka

VIŠE IZ RUBRIKE

    Crkva 15. siječnja slavi spomendan svetog Pavla, prvog pustinjaka, a red pavlina posebno obilježava ovaj dan budući da je ovaj svetac njihov zaštitnik i smatraju ga utemeljiteljem reda. Svog su zaštitnika svečano obilježili i pavlini na Kamenskom.

    -Svečano slavimo ovdje na Kamenskom gdje je svečana misa kojoj su prisutni svi karlovački svećenici i naravno svi pavlini koji su ovdje u blizini u naša dva samostana. Pavlinska provincija u Hrvatskoj ima svega 10 redovnika. Mladi smo, ali se razvijamo, obnova pavlinskog reda u Hrvatskoj počela je 1972. godine. Deset nas je Hrvata, a imamo i petoricu bogoslova, mladih koji se pripremaju za redovništvo i svećenstvo koji su na Bogosloviji, kazao je fra Mario Škrtić, župnik župe Kamensko i prior Pavlinskog samostana.

    Red pavlina svetog Pavla pustinjaka smatra utemeljiteljem prije svega primjerom i načinom života, a od pustinjačkog života dolazi i geslo reda:  Sam sa samim Bogom!

    Svečano misno slavlje u prijepodnevnim je satima predvodio fra Mario Fundak, a propovijedao je fra Marko Glogović, dok je večernju misu predvodio fra Josip Euzebije Knežević. (kb)