Na području grada Karlovca trenutno je registrirano 68 privatnih iznajmljivača s ukupno 341 ležajem i oni predstavljaju trećinu ukupnih smještajnih kapaciteta grada. Grad Karlovac u prijedlogu Odluke nije predložio povećanje predmetnog poreza već će on i dalje iznositi 300 kuna godišnje po krevetu odnosno 350 po jednoj smještajnoj jedinici u kampu

Paušalni porez za iznajmljivače

VIŠE IZ RUBRIKE

    Sukladno odredbama novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače više ne donosi Ministarstvo turizma već predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave. Ukoliko jedinica lokalne samouprave ne donese odluku u zadanom roku, najkasnije do 31. siječnja 2019. godine, prema novom Zakonu paušal će iznositi 750 kuna po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu.

    Grad Karlovac u prijedlogu Odluke nije predložio povećanje predmetnog poreza već će on i dalje iznositi 300 kuna godišnje po krevetu odnosno 350 po jednoj smještajnoj jedinici u kampu. Turistička zajednica grada Karlovca podržava prijedlog Odluke u cilju očuvanja postojeće ali i poticanja i razvoja daljnje turističke aktivnosti grada Karlovca.

    Smatramo da se zadržavanjem iste visine porezne obveze ostavlja prostor postojećim privatnim iznajmljivačima na području grada da što je moguće više ulažu u unapređenje kvalitete postojeće usluge budući da je kvaliteta smještaja jedna od ključnih vrijednosti za turistički razvoj destinacije a sukladno smjernicama nacionalne Strategije razvoja turizma, stoji u priopćenju TZ Karlovca.

    Na području grada Karlovca trenutno je registrirano 68 privatnih iznajmljivača s ukupno 341 ležajem i oni predstavljaju trećinu ukupnih smještajnih kapaciteta grada. Ako izdvojimo studentski i učenički dom koji posluju samo tokom ljetnih mjeseci privatni iznajmljivači predstavljaju gotovo polovinu svih smještajnih kapaciteta te su sukladno tome vrlo važan dio cjelokupne turističke ponude. Podizanje kvalitete ove vrste smještaja imat će značajan utjecaj na podizanje kvalitete cjelokupne destinacije. Odluka o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno po  smještajnoj jedinici u kampu trenutno je na javnom savjetovanju do 12. siječnja 2019. godine na linku:

     https://www.karlovac.hr/vazne-poveznice/savjetovanje-sa-zainteresiranom- javnoscu/savjetovanja-u-tijeku/odluka-o-visini-pausalnog-poreza-po-krevetu-odnosno-po-smjestajnoj-jedinici-u-kampu/20010