Prvi Karlovački

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj, bira se deseti saziv Hrvatskog sabora

Autor: Renata Benković

05.07.2020

Izbori

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta ,podatke o odazivu objavit će 12 i 17 sati

Hrvatski birači danas izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko će imati priliku formirati novu vladu i iduće četiri godine voditi državu.

Na snazi je izborna šutnja koja traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Biračka mjesta u Hrvatskoj  zatvaraju se u 19 sati.

Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Podatke o odazivu objavit će 12 i 17 sati.

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje 10 posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

U sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Veliko je zanimanje za mjesto u saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48 godina.

O tome tko će uistinu sljedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3 milijuna 860 tisuća birača za koje je u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu otvoreno 6.999 biračkih mjesta.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi a nadzirat će ih oko 8.500 promatrača.

U Karlovačkoj županiji na 294 redovita biračka mjesta te tri posebna, pravo glasa ima 107.183 birača, a u Karlovcu 46.821 i 93 biračka mjesta.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, današnji su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina.

DIP je odlučio kako će i zaraženi koronavirusom moći glasati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić. Za glasanje se prijavilo 539 osoba koje su u samoizolaciji, a ukupno se 1.730 osoba prijavilo za glasanje od kuće, od oko 5 tisuća osoba u samoizolaciji.

Birači, prilikom ulaska na biralište moraju dezinficirati ruke, preporučuje se nošenje maski, a na biračko mjesto ulaze i izlaze jedan po jedan, poštujući propisani razmak od metar i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.