Prvi Karlovački

Panel o medijskoj pismenosti Prvog karlovačkog nagrađen kao najbolja akcija

Autor: Leo Stakovic

06.11.2019

Mozaik

Stigla još jedna nagrada struke s nacionalne razine

U Zadru su u utorak započeli 12. Dani elektroničkih medija. Nakon održanog sabora Hrvatske udruge radijskih nakladnika i sjednice Nacionalne udruge televizija dodijeljene su novinarske radijske nagrade HURiN-a.   

Nagrađuje se izvrsnost, a posebna priznanja dodjeljuju se za najistaknutije radijske djelatnike i emisije. Ove godine nagrada za životno djelo pripala je Davoru Leboviću koji je 24 godine bio na čelu Obiteljskog radija Ivanić. 

Zlatni mikrofon u kategoriji „Za radijska dostignuća“ dobila je Eliana Batagelj s Radio Istre, za emisiju „Ponedjeljkom otvoreno“. Srebrni mikrofon zaslužila je Karmen Valenta s emisijom „Mreža znanja“ na Radio Qurinusu, dok je brončani mikrofon dodijeljen Sandri Levak Miklošić s Radio Drave, za emisiju „Drava info“.

HURiN je nagradio i najbolje akcije, gdje je najbolja bila upravo akcija Hrvatskog radio Karlovca, a radi se o panelu na temu „Medijska pismenost u perspektivi modernog društva“. 

Podsjetimo, Prvi karlovački uključio se u druge po redu Dane medijske pismenosti, organizirajući spomenuti panel. Na panelu su sudjelovala zvučna imena, Ana Šimunović, Krešimir Macan, Vlatka Vučić Marasović, Aleksandar Stanković, Anita Malenica i Damira Gregoret. Oni su ukazali na neke od problema koji nastaju zbog velikog broja informacija koje se svakodnevno objavljuju, a premalo se kritički sagledavaju. Poseban je naglasak bio na djeci i koliko ona uče i kroz obrazovni sustav i kroz kućni odgoj kritički promišljati. Riječi je bilo i koja je uloga novinara u plasiranju odnosno filtriranju lažnih vijesti.  

Slavonski radio također se istaknuo s akcijom „Trampa – hladnjak toplog srca, a nagrađen je i Radio Križevci za „Izbor za najkonobara/icu, najprodavača/icu i najsportaša/icu godine grada Križevaca“.

Za najbolju Internet stranicu nagrađeni su Hrvatski katolički radio, Rovinj FM i Radio Vinkovci, a za najbolji jingleove Radio Bljesak, Radio 105 i Radio Labin. (kb)