Prvi Karlovački

Paljenjem lampiona odana počast svim žrtvama na Šetalištu grada Vukovara

Autor: Sunčica Laić

17.11.2020

Karlovac

Uoči sutrašnjeg Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, večeras su zapaljeni lampioni na Šetalištu grada Vukovara i uz spomenik replike vukovarskog vodotornja.

Pored brojnih građana, počast žrtvama, ove godine zbog koronavirusa u posebnim uvjetima i u skladu s epidemiološkim preporukama, nakon svete mise koju je predvodio Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i župnik župe Presvetog Srca Isusova uz koncelebraciju mons. Ferdinanda Vražića odali su i predstavnici Vijeća Gradske četvrti Novi Centar na čelu s predsjednikom Josipom Žunićem, te gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima.

Mandić je rekao kako se na današnji dan od 1991. godine prisjećamo svih koji su stradali u Vukovaru, ali ne i samo u Vukovaru.

Studeni je mjesec koji je studen oko srca i zbog Saborskog i zbog Slunja i zbog Škabrnje i zbog svih onih mjesta koja su 1991. godine zadnjim atomima snage branila vlastite živote. Prisjećamo se svih onih koji su poginuli, posebno se prisjećamo onih koji su nestali, za čiji grob ne znamo. Moramo se podsjećati da bi zaista iz njihove žrtve i za našu domovinu pa i za svaki naš grad ustvari radili ono najbolje. Jer oni nisu s nama, ali njima smo na neki način dužni činiti sve za što su se oni borili. Karlovac i Vukovar su gradovi prijatelji od prije tri godine. Moram priznati da sam na to posebno ponosan i žrtva Vukovara i žrtva Karlovca u Domovinskom ratu su zalog za budućnost Republike Hrvatske, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Predsjednik Gradske četvrti Novi Centar, Josip Žunić rekao je kako je ovo sedma godina kako se obilježava dan sjećanja na vukovarske žrtve na Šetalištu grada Vukovara, a druga godina kako se obilježava i uz tamošnju repliku vodotornja, simbola toga grada.

-Ratni dani su počeli zapravo prije rata. Prije rata smo znali da će doći do rata, i u zdravstvu, kao zdravstveni djelatnik pripremao sam se sa svojim kolegama za ratna zbivanja i nedaće koje su došle puno mjeseci poslije. Pratili smo ono što se događa u drugim dijelovima Hrvatske, posebno u Vukovaru. Vukovar je tada bio u središtu svih naših zanimanja, jer smo shvatili da postaje grad heroj, shvatili smo da su tu Vukovarci koji brane Hrvatsku daleko na istoku od najezde onih koji nisu bili ljudi. U trenutku pada grada Vukovara bili smo svjesni svih žrtava i bojali smo se da će se dogoditi ono što se tada dogodilo. To su brojne nevine žrtve, nevine žrtve i branitelji, nevine žrtve i građanstvo, pa i djeca. To su dani koji se ne mogu zaboraviti, dani koji se ne smiju zaboraviti, dani koji moraju ostati u sjećanju hrvatskog naroda jednom i zauvijek. I  svake godine moramo obilježiti s ponosom taj dan, dan kada je jedan grad branio cijelu Hrvatsku, grad kojemu moramo zahvaliti i opstojnost naše Hrvatske, istaknuo je Josip Žunić.