Oživljen karlovački duh gastronomije

VIŠE IZ RUBRIKE

  "Što se dobroga kuha u Karlovcu?" naziv je besplatne edukacije za kuhare na području Karlovca koja se je održavala u Trgovačko-ugostiteljskoj školi od 19. do 21. veljače. Ovu kulinarsku radionicu organizirala Turistička zajednica grada Karlovca u suradnji s Klubom Gastronaut. Radi se o restoranima koji su uključeni u projekt Integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji Karlovac (IQM Karlovac).

  -Cijeli projekt temelji se na četiri osnovna cilja - zadovoljstvo lokalnog stanovništva, lokalnih dionika turističko-ugostiteljske ponude, turista te očuvanje okoliša, odnosno održivi razvoj destinacije. Jedan od bitnih zadataka ovoga projekta je podizanje ugostiteljske kvalitete i umrežavanje destinacija, a to najbolje možemo postići znanjem i unaprjeđenjem naših vještina. U razgovoru s ugostiteljima utvrdili smo koje su im potrebe, posvetili smo se njima kako bi unaprijedili svoje poslovanje, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić.

  Karlovac u priči gastronomije novi je smjer turističke orijentacije, a upravo se ovom edukacijom želi potaknuti lokalne ugostitelje na kreativnost i sudjelovanje u turizmu.

  -Važna je implementacija novih jela karakterističnih za područje grada Karlovca. U razgovoru s voditeljima restorana smo se usuglasili kako je najbolje usmjeriti gastronomiju na gljive i pivo. Nakon ove edukacije mislimo sve nove vještine i recepte uvrstiti u ugostiteljsku ponudu i marketinški obraditi s aspekta Turističke zajednice kako bi naša gastronomija postala prepoznatljivija. Također, zajedno ćemo raditi i gastro-evente po mjesecima s različitim temama, nadodala je Burić.

  Tijekom trodnevne kulinarske edukacije polaznici su brusili svoje vještine, stjecali nova znanja ali i iskusili drugačiji kreativan pristup u pravljenju jela.

  -Prije svega voljela bih naglasiti kako je naš Karlovac nebrušeni dijamant gastronomije. Karlovac i Karlovačka županija ima čitav niz skrivenih i još neistraženih namirnica. Mislim da je upravo zbog toga naš grad bio "gladan" nekog projekta kao što je IQM, zato što nam je sva gastronomija ispred nosa, ali to ne prepoznajemo. Shvaćamo to kao nešto uobičajeno, ali turistima koji dođu izvana to je nešto egzotično i još neviđeno, rekla je voditeljica radionica Ivana Vukmanić.

  Edukacija "Što se dobroga kuha u Karlovcu?" donijela je snažan lokalni duh te je osvježila ljubav prema vlastitoj kuhinji. Ovim prije svega hvalevrijednim projektom omogućena je razmjena znanja i iskustava o lokalnim proizvodima i receptima kako bi se Karlovac pozicionirao kao kvalitetna gastro destinacija. (ma)

  foto: i.č.