Prvi Karlovački

Oživljen duh karlovačke prošlosti u Zvijezdi

Autor: Marta Marinović

09.11.2019

Karlovac

Stariji Karlovčani danas su obukli ruho nekadašnjeg vremena, 17., 18. ,19. i 20. stoljeća te prošetali ulicama grada.

Udruga KA-MATRIX provela je 15-mjesečni kulturni projekt „Nove ideje u starim prostorima“ koji je završio s povijesnim šetnjama, odnosno „Karlovačkom šetancijom“ koja se sastoji od dvije šetnje: „Bludobolje“ i „Zvjezdani vremeplov“. Cilj projekta je pobuđivanje kulture, umjetnosti i baštine.

Voditeljice šetnje „Karlovački vremeplov“ četiri su divne dame, Jasenka Korper, Nada Beljan, Višnja Malizan i Elvira Domitrović, koje su za Prvi karlovački podijelile svoje doživljaje i iskustva.

Krenuli smo sa šetnjom i upoznavanjem grada na način koji do sada nije bio prezentiran. Počele smo se sve više interesirati za našu povijest, od knjižnice, arhiva i kojekakvih knjiga. Zanimale su nas stare krčme, moda, došle smo do saznanja da moda nisu samo cipele i haljine, nego i pozdravi i ophođenje između muškaraca i žena, starih i mladih. Ovo je jako interesantno i mislim da nećemo prestati s ovime, bez obzira na to što se ovaj projekt privodi kraju, kazala je Jasenka Korper.

Zahvalna sam udruzi KA-MATRIX što organizira ovaj projekt gdje treća, zlatna dob može biti uključena u još jedan nastavak učenja. Benefit svega toga je što Karlovčani mogu čuti o povijesti na jedan ovakav drugačiji način. Nadam se da smo, tražeći i prezentirajući svu ovu povijesnu građu kako je bilo Karlovčanima u 17., 18. i 19. stoljeću, učinili još zanimljivijim, istaknula je Nada Beljan.

Drago mi je što oživljavamo Zvijezdu, Karlovac se ovom šetnjom može probuditi, nadodala je Višnja Malizan.

Mi smo sve ovo zamislili kao jenu priču, da ne bude suhoparno. Mi ćemo kroz 17., 18., 19. i 20. stoljeće govoriti o krčmama, gostionama, svratištima, govorit ćemo o modi, jelovnicima. Znali smo daje grad Karlovac nekada bio najbogatiji grad, zbog toga ćemo govoriti što se tada događalo, dok je Karlovac imao luku i brojne tržnice, rekla je Elvira Domitrović.

Projekt završava, ali u udruzi se „kuhaju“ novi planovi.

Primamo upite od svih naših korisnika, hoćemo li nastaviti, što ćemo dalje raditi, s obzirom da smo u šestom mjesecu u okviru ovog projekta imali i produkciju prvog karlovačkog amaterskog mjuzikla, kojeg su također pripremali naši stariji sugrađani. Zatim smo imali jedan povijesni igrokaz u sklopu Sajma vlastelinstva, pod nazivom “Turci na Dubovcu, kulinarski pohod” te smo na kraju imali i “Karlovačke šetancije”. Sada nam slijedi, apliciranje i prijavljivanje na natječaje ili uz druga ili vlastita sredstva organizirati još jednu ovakvu sličnu manifestaciju, za sve njih, stariju populaciju ali i za publiku koja je sve ovo odlično prihvatila, kazala je predsjednica udruge KA-MATRIX Manuela Kasunić.

Ovim projektom udruga KA-MATRIX želi probuditi duh nekadašnjih, minulih vremena te građanima pokazati bogatu prošlost nekadašnjeg Karlovca. (ma)

Autor: Marta Marinović