U školi djeluje Volonterski klub „Krug“, pomažu kolegama u učenju, a organizirali su i humanitarnu akciju za ozaljsku obitelj koja je sve izgubila u požaru

Ozaljski osnovci čuvaju od zaborava jalbu, planinare, „rasturaju“ u informatici

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ozaljsku Osnovnu školu „Slava Raškaj“  po broju učenika mogli bi svrstati u srednje velike škole u županiji. Naime, kako je istaknula ravnateljica Gordana Basar ove školske godine imaju 351 učenika u 26 razrednih odjeljenja. Škola „Slava Raškaj“ pokriva poprilično široko područje, ima čak šest područnih škola, u Malom Erjavcu, Trgu, Podbrežju, Vivodini, Zorkovcu te školu „Juraj Kamenar“ u Vrhovcu. Imali su ih nekad i devet, no tri su zatvorene.

  -Škola obuhvaća područje od Malog Erjavca do Vivodine to je raspon od nekih 30 kilometara, ako bi putovali cestom od tih naših krajnjih točaka. Zadnja područna škola koja je zatvorena je ona u Policama, 2016. godine. Ostalo je jedno dijete koje su roditelji odlučili preseliti u matičnu školu. Prije toga zatvorene su još dvije područne škole, Hrašće i Lović Prekriški, iz istog razloga, na tom području više nije bilo djece, kazala je ravnateljica.

  U idućoj školskoj godini očekuju 50 prvašića, dok ih je lani bilo 47. Porast nije velik, ali je svejedno razlog za optimizam.  Planiraju i dogradnju, čime će dobiti novu dvodijelnu sportsku dvoranu i još četiri učionice. Idejni projekt dogradnje je dobio „zeleno svjetlo“ od Ministarstva, a sad slijedi ishođenje ostale dokumentacije.

  Gordana Basar napominje da u školi ima 65 zaposlenih, od kojih su 43 nastavno osoblje. Oni uz obaveze u nastavi vode i različite izvannastavne aktivnosti. A što rade male glave i čime se još bave kad ne savladavaju gradivo? Nama se predstavilo šest grupa, a spektar onoga čime se bave zaista je širok.

  To su prije svega čipkarice. Pet učenica četvrtog razreda: Rafaela Tučak, Helena Mlačak, Gita Kovačević, Marija Vrbančić i Ana Horvatić na poticaj i uz vođenje učiteljice Jasminke Trpčić uče kako napraviti tradicionalno žensko pokrivalo za glavu iz sela Trg –jalbu. Jalba je naime bila simbol udanih žena. Ovoj već gotovo zaboravljenoj tehnici izrade čipke i sama je učiteljica učila na raznim radionicama, a prenosila ih je na učenike i u Područnoj školi Trg, gdje je radila 28 godina prije dolaska matičnu školu. Male čipkarice kažu da im je zanimljivo izrađivati jalbu, dok se trude spretno provlačiti šarena klupka konca razapeta na lucnju, postolju na kojem se čipka izrađuje.

  Keramičare vodi Anita Kotlar, učiteljica razredne nastave i nastavnica engleskog jezika u ovu radionicu se uključilo se osam učenika. „Glasnogovornici“ Roko Turković i Magdalena Butković predstavili su nam dio radova. Figurice sova koje će biti i privjesci na ogrlicama, tradicionalne ozaljske kućice koje će biti mobili, a sve će to naći svoje mjesto na štandu škole na smotri školskih zadruga.

  Svakako jedan od najbrojnijih grupa su „Slavini planinari“ koje vodi učiteljica Mirjana Petrunić, koja je planinarski vodič. Grupa okuplja pedesetak učenika. Od kad je ova grupa počela djelovati prije pet godina namjera je bila da okuplja učenike od četvrtog do osmog razreda, ali interes su pokazali i mlađi pa sad imaju i članova iz drugog razreda.

  -Mi nismo klasični planinari nego uvijek uz planinarenje i učimo. Provodimo vježbe penjanja na stijeni, orijentaciju u prirodi, prvu pomoć, a sve povezujemo s predmetima u nastavi, s geografijom,  hrvatskim jezikom… Zapravo naš je glavni cilj da djeca budu što više u prirodi, da se kreću. Zato organiziramo minimalno pet izleta godišnje. Sa mnom planinare vodi kolegica Sandra Prebeg jer ja radim u Malom Erjavcu i tehnički je nemoguće povezati sve bez njezine pomoći, kaže Petrunić.

  Planinarska iskustva i dojmove s izleta čuli smo od Lorene Vuljanković i Dore Mihalić. Razne životinje koje vide na izletima, a i pogled s planine ono su što ih je u planinarima zadržalo tri godine. Neki, kazala je Petrunić nastavljaju planinariti i nakon osnovne škole u HPD Matinšćak.

  Upoznali smo i dio Volonterskog kluba „Krug“, kojeg vodi Vedrana Mikuličin, profesorica njemačkog jezika. Petnaest volontera podijelili su svoje aktivnosti u tri područja, oslikavaju prostor škole, brinu o okolišu škole i godišnje organiziraju jednu veću akciju čišćenja. Volonteri također pomažu kolegama u pisanju zadaća ili učenju. Starije volonterke sudjeluju u radionicama s mlađim kolegama o vršnjačkom nasilju i uče ih kako nenasilno rješavati sukobe.

  Marta Župčić, Ana Furjanić, Elena Žganjer, Noa Stupić i Kristina Kosijer imaju isti motiv za volonterizam – pomoći drugima, jer je to dobar osjećaj. Volonteri „Kruga“ uključili su se i u prikupljanje pomoći za ozaljsku obitelj koja je nedavno sve izgubila u požaru.

  A nakon tradicijske izrade čipke, keramike, volontera i planinara upoznali smo se i s radom grupe koju vodi Predrag Matko, nastavnik informatike, a to su robotičari i informatičari. Osim planinara i oni se mogu pohvaliti da okupljaju veći broj učenika.

  -Trenutačno nas u grupi ima 30 i poprilično je velika gužva. Ove godine imamo porast broja učenika, a optimalan broj za rad bi bio 15. Ovdje se učenici pripremaju za robotiku, a prvenstveno se bavimo izradom svakodnevnih uporabnih predmeta. Radimo elektroničke uređaje, igračke, kazao je Matko, a njegovi su informatičari prije nekoliko godina bili i državni prvaci u programiranju.

  Raduje da ove godine imaju i tri djevojčice u grupi, jer još uvijek je ovo područje primarno interes dječaka. Led je probila Antonija Šljivinac koja je od četvrtog razreda je uključena u grupu, a interes za programiranje i općenito za informatiku javio se uz bratiće koji su time bavili.

  I na kraju, ali nimalo manje vrijedna, predstavila nam se i grupa školskih novinara koju vodi profesorica hrvatskog jezika Ivana Lukšić. Naime, škola ima svoj radio „Slavin glas“, a redakciju čine uglavnom djevojčice.

  Helena Šarić i Morana Latin rekle su da sve rade u dogovoru. Kazale su da rade na zanimljivim aplikacijama na računalu i na mobitelima, a najveće im je zadovoljstvo raditi jinglove i reportaže. Osim radija novinarska grupa razmišlja i o izdavanju školskih novina, kako bi aktivnosti škole ostale zabilježene i papirnatom obliku, a i nas su „izrešetale“ pitanjima. (kb)

  Foto: Dinko Neskusil