Prvi Karlovački

Ovogodišnju žetvu dočekalo je 9.000 grmova lavande obitelji Poturica

Autor: Anamarija Radočaj

01.08.2021

Karlovac

Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše, kaže narodna izreka. Upravo takav miris svake se godine u ljetnim mjesecima širi s Jelaša prema Turnju, a svojom ljepotom grmovi lavande okupiraju oko svakoga prolaznika. Na dva hektara već devet godina obitelj Poturica uzgaja 8.000 grmova lavande, a od prošle godine još 1.000 mladih grmova nalazi se na manjoj parceli. Iako je ova godina bila hladna, žetva je dobra.

-S ovogodišnjom žetvom lavande počeli smo prije dva tjedna. Kako je godina počela s hladnoćama u ožujku, mislili smo da će biti dosta loše, ali od svibnja se vrijeme popravilo tako da je žetva na prošlogodišnjoj razini, rekao je Robert Poturica.

Oko 80 posto sušenog cvijeta ove graciozne biljke odlazi kupcu u Austriju, a ostatak je za domaće tržište.

-Većinu lavande sušimo i čistimo cvijet. Onih 20 posto koji ostaju kod nas prerađujemo u eterično ulje, hidrolate, izrađujemo vrećice i jastuke. Lavanda koju mi imamo daje otprilike od 0,5 do 1,5 posto ulja, tako da od 100 kila lavande se dobije jedna litra ulja, a kod sušenja je omjer 1:10, znači od 100 kila svježe lavande dobijete otprilike oko kilu cvijeta, možda čak i nešto malo manje.

Poturica se nada kako će uspjeti žetvu riješiti do kraja, preostala je još jedna trećina, odnosno dva do tri tjedna posla.