Financiranje europskim sredstvima

Ovog proljeća počinje dogradnja Medicinske škole

VIŠE IZ RUBRIKE

nakon 15 godina

Učenici će dijelom i dalje imati nastavu u Gimnaziji, a dio bi mogla smjestiti Šumarska škola

O proširenju i dogradnji Medicinske škole Karlovac govori već duže od desetljeća, a ovog proljeća konačno kreće i realizacija, kako doznajemo od ravnateljice škole Jasminke Štajcer. S njom smo razgovarali o dogradnji, ali i o organizaciji nastave za vrijeme radova.

Možete li potvrditi informaciju da će radovi na rekonstrukciji i dogradnji Medicinske škole krenuti ovog proljeća?

-Informacija je točna, nadamo se početku radova u travnju ove godine. Godinama čekamo prostor kakav zaslužuju naša deficitarna zanimanja. Strukovna zanimanja traže sve više prostora i kabineta vještina, kako bi učenici na kraju školovanja bili što osposobljeniji ili za rad u zdravstvu ili za nastavak školovanja, odnosno studij.

Iz Fonda solidarnosti EU osigurano je gotovo milijun i pol eura za obnovu nakon potresa. Moram istaknuti da smo iznimno zadovoljni jer je Karlovačka županija, brzom i kvalitetnom prijavom na ovaj poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurala najviši mogući iznos financiranja.

Tu činjenicu i ta bespovratna sredstva koja su nam na raspolaganju iskoristit ćemo  kao priliku da realiziramo 15-ak godina staru ideju koja predviđa rekonstrukciju škole i nadogradnju 2 kata.

Od projektne ideje s kojom se krenulo 2006. godine pa do danas Karlovačka županija financirala je potrebnu dokumentaciju i poticala uvođenje novih smjerova i opremanje škole.

Je li već izabran izvođač radova ili natječaj tek slijedi?

-Potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju i pripadajuće troškovnike, a nakon toga natječaj za odabir izvođača radova bit će raspisan u najkraćem roku.

Koliko će se prostorno povećati kapaciteti, jesu li planirani novi kabineti i uvođenje novih zanimanja?

-Medicinska škola Karlovac dobiti će još dva kata. Uz klasične učionice, škola će imati kabinete za nastavu smjerova medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, fizioterapeutski tehničar/tehničarka, farmaceutski tehničar/ tehničarka, a u pripremi je smjer zdravstveno-laboratorijski tehničar/tehničarka, koji planiramo uvesti nakon izgradnje škole jer je i to deficitarno zanimanje. Zbog nedostatka prostora imali smo prekid i u obrazovanju odraslih, što svakako planiramo nastaviti.

Teško je opisati sve detalje na koje se mislilo prilikom pripreme, ali najvažnije je da će biti dovoljno prostora za ponovno odvijanje nastave na jednom mjestu, te da će učenici imati i organiziranu prehranu, prostranu školsku knjižnicu, kabinete vještina, laboratorije, informatičku učionicu i dvoranu za predavanja.

 Na krovu će biti postavljeni solarni paneli i uz dizalicu topline u potpunosti će biti riješeno grijanje i hlađenje škole, a uz to je važno napomenuti da je takav način dobivanja energije u potpunosti ekološki.

Jesu li već definirani neki rokovi do kad bi preuređena škola ponovo trebala biti u funkciji?

-Dio radova koji se financiraju iz Fonda solidarnosti EU mora biti gotov do 30. listopada 2025. godine. Na taj nas rok obvezuje Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske Unije, a čiji su potpisnici Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Karlovačka županija. Nastojat ćemo do tada završiti sve radove, no moram istaknuti kako je riječ o ambicioznom i zahtjevnom projektu, pa je u ovom trenutku prerano govoriti o rokovima.

Kolika je vrijednost ove investicije i kako će se projekt financirati?

-Po ranijim troškovnicima, vrijednost investicije procjenjuje se na oko pet milijuna eura. Iz Fonda solidarnosti EU, iz sredstava namijenjenih obnovi infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom, osigurano je 1.428.889,26 eura. Ostatak potrebnog novca osigurat će Karlovačka županija, koja će tražiti i druge izvore financiranja i ja sam uvjerena da će se projekt dovesti do kraja.

Za vrijeme dok traju radovi kako će biti organizirana nastava za učenike Medicinske škole? Jesu li već određene privremene lokacije na kojima će se odvijati nastava?

-Medicinska škola Karlovac trenutno radi na tri lokacije. Osim osnovne lokacije na Švarči, imamo pet razreda u Gimnaziji Karlovac i jedan razred u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu. Tijekom zimskih praznika održali smo nekoliko sastanaka u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac koja ima dovoljno mjesta da primi sedam razreda, a u Gimnaziji Karlovac bi smjestili još dva razreda. Plan i organizacija privremenog preseljenja provest će se u suradnji s Uredom za školstvo Karlovačke županije, a održat ćemo i sastanke Nastavničkog vijeća, Vijeća roditelja i Školskog odbora kako bi svi na vrijeme bili informirani.