Razgovor: Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata

"Ovo vrijeme pred Božić, vrijeme došašća, vrijeme je kada se vjernici duhovno obnavljaju"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vrijeme je došašća, iščekuje se Božić. U karlovačkom dekanatu u tijeku su sve aktivnosti, koje se odvijaju u adventsko vrijeme. U svim župama brojne su aktivnosti. Posebno je važna duhovna obnova vjernika. U crkvama karlovačkog dekanata održavaju se zornice, kojima prisustvuje veliki broj vjernika, a ove godine svećenici posebno ističu da su crkve pune za vrijeme zornica. Na čelu dekanata od 2015. godine je prečasni Dražen Karačić. Karačić je došao u Karlovac 2013. godine, kada je preuzeo župu Presvetog Srca Isusova u Novom centru. Kao župnik vrlo je aktivan u svojoj župi, a kao karlovački dekan nastoji povezati sve župe karlovačkog dekanata i organizirati što više zajedničkih aktivnosti. Razgovarali smo s karlovačkim dekanom o pripremi za Božić, o značenju tog najradosnijeg kršćanskog blagdana za vjernike, o pomoći potrebitima i drugim aktivnostima.

  Što znači Božić?

  -Božić je doista posadašnjenje i življenje između prvog i drugog Kristova dolaska za nas danas. Mi zapravo prepoznajemo svoj Kairos sada i mi ga nastojimo živjeti. Božić je zapravo susret Boga i čovjeka. Svemogući Bog u liku malog djeteta spustio se na najnižu točku na našoj zemlji, došao je u jasle, došao je u štalicu, došao je tu k nama kao jedan od nas, malen, slab, kao djetešce, ali raširio je svoje ruke i pokazao da mu je stalo do svakog čovjeka, jer se svojim rođenjem i svojim dolaskom želio, i to je i učinio, poistovjetiti sa svakim čovjekom i s onim siromašnim, i s onim odbačenim, i s onim neznatnim i s onim, koji je zakinut. Nema točke dodirne u društvu, nema statusa čovjeka na ovoj zemlji s kojim se Bog nije poistovjetio i s kojim Bog nije doista. Radi nas, radi našeg spasenja, on je došao i zapravo tu o Božiću svi mi više manje ne znamo koji puta izreći i ono što se događa, ono što osjećamo, ali zapravo Bog se toliko približio čovjeku da je postao jedan od nas ljudi.   

  Što znači vrijeme došašća za vjernike?

  -Vrijeme došašća je konkretna priprema za dolazak Božića, za Isusovo rođenje. Kao što postoji priprema u korizmi pred Uskrs, tako je došašće ili advent jedna priprava i nastojimo na različite načine pripraviti svoju nutrinu za dolazak spasitelja.

  Kako se vjernik priprema za Božić?

  -I za Uskrs i za Božić, dva stupa, dva temeljna blagdana nas kršćana, za koje se posebno pripremamo. Ovo vrijeme pred Božić, vrijeme došašća, vrijeme je kada se vjernici duhovno obnavljaju. U razgovoru s kolegama iz dekanata, a i šire, primjećuje se mnoštvo vjernika, koji dolaze ujutro na zornice, zajedno mole, zajedno pjevaju i na taj način pripravljaju put Gospodinu, pripravljaju put Kristovu rođenju, koje se želi roditi u srcu svakog čovjeka dobre volje, svakog vjernika. Posebno u došašću smo osjetljivi prema siromašnima. Prema onima, koji su u nevolji, kojima je potrebno ne samo ljubavi, nego djelatne ljubavi u konkretnim potrebama. Većina župa, možemo reći, sve župe prikupljale su pomoć, bilo u hrani, bilo u odjeći i u prehrambenim potrepštinama te nešto u novcu. Želimo svakom čovjeku pokucati s ljubavlju na vrata i darivati mu svoju pažnju i podsjetiti ga da nije sam, da uvijek ima dobrih ljudi, koji ne misle samo na sebe, nego misle i na druge pokraj sebe. Crkva priprema za četvrtu nedjelju došašća još jednu humanitarnu akciju. Biskupi su pozvali sve kao braću i sestre, ne kao one koji imaju puno, nego kao one koji mogu pomoći koliko mogu, pa i s jednom kunu. Prikupljat će se u nedjelju pomoć za nastradale ljude u Albaniji od potresa. Crkva će sudjelovati i u tim nastradalima zapravo ćemo prepoznati Krista, koji se poistovjećuje s onima najsiromašnijima, najugroženijim i najbjednijima, tako da ćemo i njima kao crkva i kao narod pomoći.  

  Kako vjernici u vrijeme pred Božić mogu pronaći mir u sebi?

  -Znamo itekako dobro, koji su uzroci nemira, jurnjava za onim materijalnim, treba se opskrbiti, treba ispuniti sve zadaće, koje ima obitelj. Tko radi, tko se muči sa svakodnevnim poteškoćama često u tim jurnjavama, u toj strci za onim potrebnim, izgubi se taj mir, bilo u autu, bilo na putovanju, bilo u susretima s ljudima. Vjerujemo da je često taj mir, koji se ne da kupiti, koji jedino dragi Bog daruje besplatno svakom čovjeku. Taj je mir potreban svakom pojedincu i svakoj obitelji. Ako je prisutan mir u srcu, mir za obiteljskim stolom, onda nije važno kakav je taj stol, bogat ili skroman. Važan je taj mir koji želimo podijeliti jedni s drugima i živjeti jedni s drugima.  

  Kao župnik posebno brinete o mladima. Kakvo je vaše mišljenje o mladima?

  -Mladi su posebni, nalaze se na križanju svog života, imaju puno planova. Mladi su iskreni i mi nešto stariji možemo naučiti nešto od njih. Mladi su dobri, željni su da im se da povjerenje i oni su doista pred brojnim odlukama. Bilo da su pred odabirom bračnog druga, bilo da su u pronalaženju posla, bilo da su u završetku jedne etape svog života. Mladi su otvoreni za Boga, za njegovu riječ, za njegovo svjetlo. U svim tim ovozemaljskim ponudama, oni pronalaze da je ovo vrijeme ustajanja i slušanja Božje riječi njima jedan novi putokaz da mogu krenuti kroz život i pronaći jednu nadu za budućnost.  

  Koje će biti aktivnosti u vašoj župi do Božića?

  -U ove predblagdanske dane posebno je naglasak, uz ispovijesti koje imamo po dekanatu i uz Caritas, na pohode i posjete bolesnima, starijima i nemoćnima. S njima zapravo podijelimo trenutke razgovora u susretu, gdje im donesemo ponajprije u sakramentu pomirenja mir, a onda im zapravo nosimo i Boga u pričesti i tu zapravo želimo njih duhovno okrijepiti. Znamo da je čovjeku potrebna odjeća, obuća i hrana, ali zasigurno da mu je još više potrebna ljubav, to jest da mu je potreban dragi Bog.

  Koja je vaša poruka vjernicima za Božić?

  -Božić slavimo svake godine prisjećajući se onoga što se dogodilo u povijesti. Ono što bi doista poželio i drugima i samom sebi je da se doista dogodi blagdan rođenja Gospodinova, ponajprije u našim srcima i u našim životima. Kristovo rođenje, Bog postaje čovjekom, poruka je i nama ljudima da se za Božić moramo mijenjati i ponovo roditi, kako taj Božić ne bi bio deklarativan i izvanjski, nego da Božić kuca dublje u našim srcima i donosi nam poruku mira, radosti i blagoslova svakom čovjeku i svakoj obitelji.

  Branko Obradović

  Foto: Igor Čepurkovski