Prvi Karlovački

“Ovo nam je najuspješnija sezona, osvojili smo 54 medalje na državnim prvenstvima”

Autor: Branko Obradović

17.11.2019

Sport

Razgovor: Saša Belčić, trener Atletskog kluba "Karlovac"

Ova godina bila je najuspješnija za Atletski klub “Karlovac” do sada. Ostvareni su odlični rezultati, a bila je to rekordna godina po broju osvojenih medalja na državnim prvenstvima u svim kategorijama, osvojene su čak 54 medalje, četrnaest više nego 2018. godine. Ostvaren je i cilj, koji je zacrtan prošle godine, a to je nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u Švedskoj. Plan je ispunjen, jer je Bruno Belčić nastupio na prvenstvu u disciplini 3.000 metara sa zaprekama. Dvije desetinke su krive da na prvenstvu nije nastupio i Hrvoje Neralić. Uz odlične rezultate, za klub je stvari dobro razvijaju i po pitanju uvjeta za rad. Počela obnova atletske staze i ostalih borilišta na Stadionu “Branko Čavlović Čavlek”, a radovi bi trebali biti gotovi idućeg proljeća. O svemu tome razgovarali smo s trenerom Atletskog kluba “Karlovac” Sašom Belčićem.

Jeste li zadovoljni sa sezonom, koja je upravo završila?

-Mislim da je ovo bila najuspješnija sezona do sada i dugo je trajala. Ove godine sve je bilo nekako natrpano, bilo je dosta natjecanja. Kada bi napravili rezime ove naše sezone, možemo reći da smo osvojili 54 medalje na različitim državnim prvenstvima, ako je to mjerilo kvalitete. Osvajali smo medalje na stazi, na cestovnim utrkama i u krosu i to u raznim dobnim uzrastima. Pojedinačne medalje osvojilo je sedam natjecatelja, ako uzmemo u obzir i štafete, onda ih je deset ove godine izborilo odličja. Imamo osam sportaša, koji imaju treću kategoriju, a prva, druga i treća kategorija tretiraju se kao vrhunski sportaši. Dakle, klub ima osam vrhunskih sportaša, što je veliki uspjeh. 

Imali ste u ovoj godini i reprezentativce, kakva je tu situacija?

-Imali smo u ovoj sezoni nekoliko reprezentativaca. Na Balkanskom prvenstvu za juniore i juniorke nastupili su Hrvoje Neralić, Lea Novković i Helena Valentić. Lea Novković osvojila je srebrnu medalju na 400 metara s preponama, a Hrvoje Neralić izborio je zlatnu medalju sa štafetom 4×400 metara. Nakon toga, Bruno Belčić uspio je ispuniti normu za Europsko juniorsko prvenstvo u Švedskoj. On je ispunio normu na 3.000 metara sa zaprekama. Malo mu je nedostajalo za ulazak u finale, osvojio je 24 mjesto. Istrčao je relativno dobar rezultat, tako da je ispunio očekivanja. Moram reći da mi je jako žao Hrvoja Neralića, kojem su falile dvije desetinke za nastup na tom natjecanju. Zatim je održano u Varaždinu Europsko ekipno prvenstvo na kojem je sudjelovala seniorska reprezentacija Hrvatske. U reprezentaciju su bili pozvani Ivan Katić, Bruno Belčić i Helena Valentić, te ja kao trener. Bili smo u Varaždinu tjedan dana na pripremama. Naši su atletičari pozvani kao rezerve, ali su bili u sastavu reprezentacije na prvenstvu. Na Balkanskom prvenstvu za seniore u Bugarskoj nastupili su Ivan Katić, Bruno Belčić i Helena Valentić, a uz njih sam bio i ja kao trener. Nastupili su uglavnom u granicama svojih mogućnosti. 

Imate širinu, proširili ste broj atletičara, koji osvajaju medalje. Kako to komentirate?

-Da, imamo širinu i to je dobro za klub. Imamo deset osvajača medalja, a među njima je i naša Amerikanka Katarina Smiljanec. U proljeće je došla iz osobnih razloga u Karlovac i nastupila je na državnom prvenstvu u štafetama, sada u jesen opet je došla doma i nastupila na državnom prvenstvu u cestovnom trčanju te osvojila medalju. Ona u Americi trenira i dosta je u dobroj formi. Planira krajem iduće godine doktorirati, pa će vidjeti što će dalje, hoće li ostati tamo ili će se vratiti. Veseli situacija da imamo značajan broj osvajača medalja, ali imamo širinu i kod mlađih uzrasta. Radi se o jednoj grupi atletičara, koja trenira već godinama, ti bi sportaši kroz godinu, dvije trebali doći na razinu na kojoj su sada naši najbolji natjecatelji. U toj grupi mladih atletičara su Ana Mikšić, Ida Nikolić i Ivan Novković, brat od naše Lee Novković. Oni su dobri potencijali i mogli bi uskoro osvajati medalje na državnim natjecanjima.

Jedna grupa članova vašeg kluba otišla je u Zagreb na studij. Koliko i kako oni treniraju?

-Da, ono o čemu smo pričali, dogodilo se. Grupa naših atletičara studira u Zagrebu, u domu na Savi i dobro je da su zajedno. Nije baš idealno kako sam zamislio, ali oni dosta dobro treniraju i dalje, čujemo se redovno. Vikendom dođu doma, pa zajedno treniramo. Oni će svi biti spremni za iduću sezonu. Bruno Belčić upisao je kineziologiju, Hrvoje Neralić i Tin Dolšak su na strojarstvu, Patrik Rački i Helena Valentić upisali su fizioterapiju, a to završava Ivan Katić. Oni su jedna prava klapa, jedan drugog motiviraju i redovno treniraju.

Jeste li ispunili sve ciljeve postavljene za ovu godinu?

-Manje, više ispunili smo sve ciljeve postavljene za ovu godinu. Bio je jedan od ciljeva nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u Švedskoj. Bruno Belčić je nastupio, ali ponovit ću da mi je žao što Hrvoje Neralić nije ispunio normu, falile su mu te dvije desetinke. Imali bi dva predstavnika u Švedskoj što bi bilo super. Moram spomenuti i Leu Novković, njoj je za Švedsku falila jedna sekunda. Ona je ove godine istrčala normu za Europsko prvenstvo za mlađe juniore i mlađe juniorke, koje će biti održano iduće godine u Italiji. U idućoj godini mora potvrditi normu, ali mislim da tu neće biti problema. 

Ovu jesen lijepo vrijeme ide vam na ruku, jesu li počeli i treninzi u dvorani?

-Da, dobro smo iskoristili lijepo vrijeme za vanjske treninge, ali počeli smo raditi i na stazi u Sportskoj dvorani na Rakovcu. Zbog školskih obaveza naših natjecatelja, radimo večernje treninge, vani je brzo mrak, pa radimo u dvorani. Na stazi u dvorani možemo raditi u sprintericama, tako da specifične treninge odradimo u dvorani, a trčanja možemo odraditi i vani.

Osvojili ste u ovoj sezoni 54 medalje, kako stojite na rang listi najboljih klubova u Hrvatskoj?

-Postoji bodovanje klubova na osnovu broja osvojenih medalja i mi smo za ovu godinu na devetom mjestu. Ispred nas su klubovi iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, klubovi iz većih gradova. Ti klubovi imaju više sportaša, a moram reći da ti klubovi imaju četiri, pet trenera. Mi imamo u klubu samo dva, ja sam profesionalni trener, a Ivana Starešinčić je honorarac. Krajem godine trebao bi biti objavljen poredak klubova u Hrvatskoj po nekoliko kriterija. To su osvojene medalje, nastupi na velikim natjecanjima, plasman na Kupu Hrvatske, na ekipnom državnom prvenstvu i u obzir se uzimaju još neki parametri. Tako se dobije konačna lista kvalitete klubova. Do sada smo bili na dvanaestom, trinaestom mjestu, a nadamo se da ćemo ove godine biti među deset najboljih.   

Obnavlja se atletska staza na karlovačkom stadionu, pa će iduće godine uvjeti biti idealni. U kojoj su fazi radovi?

-Da, redovno pratim radove, nova staza na stadionu trebala bi biti gotova u proljeće. Prema informacijama, koje imam, trava na nogometnom terenu ovih dana bi se trebala početi postavljati. Do kraja godine trebao bi biti postavljen asfalt za stazu, na koji onda dolazi tartan, odnosno guma. Da bi se mogla postaviti guma na asfalt moraju biti određeni uvjeti, asfalt mora biti suh, ne smije biti vlage. Tako da ne vjerujem da će guma moći biti postavljena u zimskom razdoblju, ali u rano proljeće, to će se moći završiti. Mi ćemo se za iduću godinu kandidirati za organizaciju određenih natjecanja. Plan nam je prijaviti se za organizaciju jednog kola Hrvatske atletske lige sjever. Želja nam je prijaviti se i za organizaciju državnog prvenstva za mlađe seniorke i mlađe seniore, koje se obično održava sredinom rujna. Da bi se organizirala ta natjecanja mora biti postavljena kompletna oprema i moraju biti uvjeti za održavanje svih atletskih disciplina.

Hoće li kompletne zimske pripreme biti odrađene u Karlovcu?

-Obično smo znali ići na zimske pripreme u Makarsku, u toplije krajeve, ali pošto imamo našu stazu u dvorani, a u Zagrebu je prava kružna atletska dvorana, nema potrebe ići nekuda, kada tu imamo sve. Hrvatski atletski savez organizirat će krajem studenog u Zagrebu pripreme, gdje će biti održana i predavanja i seminari i atletska gala večer. Oko Božića i Nove godine neće biti predavanja i nastave, pa ćemo to iskoristiti za treninge. Krajem siječnja počinje dvoranska natjecateljska sezona.

Kakav je plan za iduću godinu?

-Što se tiče medalja, plan je ostati na toj razini na kojoj jesmo. Ekipa koja je iz juniora prešla u seniore, neće u idućoj sezoni osvajati medalje na juniorskim natjecanjima, no nadam se da će netko od mlađih uzrasta osvojiti medalju u svojoj dobnoj kategoriji. Od većih natjecanja, Lea Novković će nastupiti na Europskom prvenstvu za mlađe juniore i mlađe juniorke u Italiji. Iduće godine je i Svjetsko juniorsko prvenstvo, Lea Novković je kandidat, ali trebala bi popraviti rezultat za sekundu i pol, pa je mala vjerojatnost da će nastupiti, ali nije nemoguće. Za Europsko seniorsko prvenstvo dosta su jake norme, Bruni Belčiću fali skoro 30 sekundi, a to je teško skinuti. Na tablicama seniora u Hrvatskoj Ivan Katić je na drugom mjestu na 800 metara, a Bruno Belčić drugi na 1.500 metara i 3.000 metara sa zaprekama.

Branko Obradović

Autor: Branko Obradović